Treholts svik, på nytt

Høyesterett har to ganger avslått ny rettssak for Arne Treholt. I morgen sier Gjenopptakelseskommisjonen sitt, skriver Halvor Elvik

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I morgen offentliggjør Gjenopptakelseskommisjonen den beslutningen som de fem medlemmene tok i forrige uke om spiondømte Arne Treholt skal få sin sak reist på nytt.

Treholts hovedargument er at dommen på 20 års fengsel ilagt etter at meddomsretten i 1985 fant ham skyldig etter spionparagrafen i straffeloven, er basert på et uholdbart sirkelargument og mangler bevis.

Arne Treholt har innrømmet skyld i de tilfellene der det ikke er mulig å så tvil ved beviskjeden. Han har tilstått at han lot seg kjøpe av den irakiske etterretningstjenesten til Saddam Hussein og leverte notater til dem i en periode på to år mot 280.000 kroner i betaling. Det var friske penger for snart tretti år siden. Han krever ikke denne delen av saken gjenopptatt.

Treholt har også tilstått at han i hemmelighet møtte personer som han visste var spioner og hemmelige agenter, og at han ga dem opplysninger. Treholt hevder at han aldri overleverte noe som truet landets sikkerhet. Hans forsvar er at denne virksomheten bare er et brudd på taushetsplikten han hadde som norsk embetsmann, og bare rammes av bestemmelsene om dette i tjenestemannsloven, ikke av straffelovens spionparagraf. I tillegg har Treholt i alle år stablet på beina ulike framstillinger av sine ideelle motiver som en slags privatpraktiserende, hemmelig norsk utenriksminister som arbeidet utrettelig for å fremme landets interesser i vanskelige forhandlinger og situasjoner midt under den kalde krigen. I boka «Gråsoner» viser Treholt at han ikke oppfattet ironien da Dagbladets Jon Hjalmar Smith kalte ham «privatpraktiserende utenriksminister» i en kommentar under straffesaken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer