<strong>- KJÆRLIGHETSHISTORIE:</strong> Bjørnar Moxnes mener sentralbanksjef Øystein Olsen (venstre) er blitt forført av Nicolai Tangens åpenbare kvalifikasjoner og hoppet bukk over lover og regler. Han ber begge trekke seg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
- KJÆRLIGHETSHISTORIE: Bjørnar Moxnes mener sentralbanksjef Øystein Olsen (venstre) er blitt forført av Nicolai Tangens åpenbare kvalifikasjoner og hoppet bukk over lover og regler. Han ber begge trekke seg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

- Trekk deg, Olsen

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ber sentralbanksjef Øystein Olsen om å løse Nicolai Tangen-floken ved å trekke seg - to uker før han overtar styringen av Oljefondet.

Publisert

Nicolai Tangen har signert arbeidskontrakten og starter etter planen som sjef for Oljefondet 1. september. Men dramaet rundt ansettelsen av milliardæren som sjef for verdens største fond er på ingen måte over.

Den siste uka har Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, Rødt og KrF allerede konkludert med at de støtter Stortingets kontrollorgan med Norges Banks konklusjon:

Tangen kan ikke både være eier i AKO-fondet og være oljefondssjef på samme tid.

Dette er stikk i strid med arbeidsavtalen han har inngått med sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank.

- Den beste løsningen

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener nå at Øystein Olsen må se skriften på veggen. Han og Norges Bank har inngått en avtale som ikke holder mål og satt både Stortinget og regjeringen i en svært vanskelig situasjon.

- Den beste løsningen for absolutt alle parter hadde vært hvis Øystein Olsen går av som sentralbanksjef og tar med seg Nicolai Tangen ut døra. Olsen, trekk deg - da får du løst floken, sier Moxnes.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) har bestilt en juridisk betenkning, som vil være klar i løpet av dagen, som vil klargjøre om han har myndighet til å instruere Norges Bank i ansettelsesprosessen.

Alt dette kan unngås hvis Olsen leverer inn sin oppsigelse og tar med seg Tangen i fallet, påpeker Moxnes.

- Et flertall på Stortinget er enige med representantskapet i at risikoen for interessekonflikter ikke er fjernet. Vi vil få en oljefondssjef som står i fare for å blande sammen sin private butikk med styringen av oljefondet. Det vil svekke tilliten til pensjonsfondet vårt, både i befolkningen og i markedene. Det er i strid med retningslinjene for fondet og det er skadelig for tilliten til hele forvaltningen.

- Kjærlighetshistorie

I stortingshøringen holdt Olsen fast på at risikoen for interessekonflikter «for alle praktiske formål er eliminert». Det er ikke Norges Banks representantskap, som er sentralbankens kontrollorgan, enig i. Ei heller et flertall på Stortinget.

- Er Olsen blitt blendet av den dyktige forvalteren Tangen?

- Det er en kjærlighetshistorie der Olsen er blitt forført av Tangens åpenbare kvalifikasjoner og blitt hodestups forelsket. Så har Olsen i forelskelsens rus oversett at han må bryte offentlighetsloven og Norges Banks egne regler for å sørge for at hans store forelskelse faktisk tiltrer og blir hans utkårede. Det virker som han har bestemt seg for Tangen, og så i etterkant prøver han å mekke det til sånn at han kan tiltre som sjef. Men det er ikke godt nok, sier Moxnes.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer