Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trine Skei Grande

- Trekk deg, Trine

Samme dag som valgkomiteen i Venstre er samlet til et siste avgjørende møte, får Trine Skei Grande følgende oppfordring fra kjente profiler i sitt eget lokallag: Trekk deg!

UT MOT PARTILEDEREN: Venstretoppene i Oslo Hallstein Bjercke og Marit Vea ber partileder Trine Skei Grande om å gå av. Foto: Bjørn Langsem
UT MOT PARTILEDEREN: Venstretoppene i Oslo Hallstein Bjercke og Marit Vea ber partileder Trine Skei Grande om å gå av. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Samtidig som Venstres valgkomité sitter sammen på Gardermoen for å lande forslaget til hvem som skal bli partiets nye ledertrio, kommer en tøff beskjed fra to sentrale politikere i Trine Skei Grandes eget fylkeslag Oslo

Hallstein Bjercke og Marit Vea ber sin partileder om å trekke seg. De to er henholdsvis leder og nestleder i Venstres bystyregruppe i Oslo og toppet partiets liste i ved høstens kommunevalg.

Venstre. Trine Skei Grande på Kulturhuset, Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Venstre. Trine Skei Grande på Kulturhuset, Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dette synes jeg er tungt og vanskelig å si. Jeg har vært Trines støttespiller i 20 år og jobbet tett sammen med henne i mange år, men i går fortalte jeg valgkomiteens leder at jeg mener det er riktig at Venstre velger en ny partileder på landsmøtet i år, sier Hallstein Bjercke og fortsetter:

- TØFFE SLAG: Gruppeleder i Venstre, Hallstein Bjercke ser ikke at Grande kan gjenreise seg etter tøffe slag Foto: Bjørn Langsem
- TØFFE SLAG: Gruppeleder i Venstre, Hallstein Bjercke ser ikke at Grande kan gjenreise seg etter tøffe slag Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Trine har vært en fantastisk politiker for Venstre. Hun er en fantastisk statsråd. Men jeg tror tiden hennes som partileder, bør være forbi. Jeg tror ikke hun kan klare å gjenreise den autoriteten integriteten og tilliten du må ha for å kunne være en god partileder for Venstre framover.

Vil ha nye krefter

Bjercke går ut med dette i Dagbladet sammen med nestleder i Venstres bystyregruppe i Oslo, Marit Vea, som sa det samme til TV2 i går.

- Jeg mener tiden er inne for å slippe nye krefter til. Vi har en generasjon med talenter som er klare til å ta over stafettpinnen etter Trine, sier Vea til Dagbladet.

- Trine har gjort en fantastisk jobb gjennom mange år og hun gjør en utmerket jobb som statsråd. Men jeg mener tiden er inne for et lederskifte. Slik jeg opplever det ropet etter fornyelse som mange har snakket om, så dreier det seg også om Trine, mener hun.

Valgkomiteen i Venstre er nå inne i absolutt siste fase i sitt arbeid. De møttes i går for et to dager langt møte på Gardermoen. Komiteen har hatt som mål å komme med en samlet innstilling, og for to dager siden så det ut til at Grande ville blir innstilt på gjenvalg som leder.

- SISTE MULIGHET: Oslo-politikeren Marit Vea sier det var siste mulighet å gå ut med dette nå: Foto: Bjørn Langsem
- SISTE MULIGHET: Oslo-politikeren Marit Vea sier det var siste mulighet å gå ut med dette nå: Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Spørsmålet er om de siste dagers debatt kan endre situasjonen.

Elvestuen ut mot Grande

Onsdag gikk Elvestuen overraskende ut mot Grande i et intervju med TV2.

- Trine har nok først og fremst lyttet til seg selv, for å sikre egen posisjon, sa Venstre-nestlederen, som ble vraket av Grande som klima- og miljøminister i det han internt skal ha omtalt som et kupp.

Om Grande blir sittende i partiledelsen, har kilder med kjennskap til prosessen framhevet at dagens nestledere Elvestuen og Terje Breivik må gå av for å gi rom for fornyelse.

Marit Vea, som var Elvestuens rådgiver i Klima- og miljødepartementet måtte også gå

- Er dette et «takk for sist » fordi du måtte gå av?

- Nei, jeg har forståelse for at det ble gjort endringer i januar. Dette handler om hva jeg mener er best for Venstre framover, sier Vea.

Rotevatn og Melby

På spørsmål om hvorfor de går ut med dette akkurat nå, svarer Hallstein Bjerche ved å vise til at det er i år Venstre må velge ny leder.

- Trine har vært en kjempegod politiker, men hun har vært igjennom veldig mange tøffe slag de siste åra. Hun har dessverre ikke kommet styrket ut av det, og jeg ser ikke at hun kan gjenreise seg som den sterke, tøffe Trine som vi en gang hadde som partileder.

Bjercke vil ikke si hvem han mener bør ta over ennå.

- Jeg vil delta i debatten fram mot landsmøtet, men det vil jeg ikke gjøre før valgkomiteen har fått gjort ferdig den jobben de er i gang med, sier Bjerche.

Vea nevner både Guri Melby og Sveinung Rotevatn som aktuelle navn.

- For Oslos del har vi Guri Melby som har vært i sentralstyret i ti år. Hun omtales som et stjerneskudd, men er en erfaren og rutinert politiker. Hun er definitivt blant dem som er klare for å påta seg nye oppgaver. Sveinung Rotevatn er del av samme generasjon, og også åpenbart klar for å på ta seg nye oppgaver, begge to også som potensielle ledere for Venstre, sier Vea, som ikke vil peke på en foran en annen.

- Jeg synes begge disse er gode navn, men det viktigste for meg er at partiet slipper nye krefter til, og at det ikke står en generasjon med eldre politikere og blokkerer den veien når det er så åpenbart at partiet ønsker en fornyelse, sier Vea.

- Dere tilhøres Grandes lokallag. Hvordan tror dere det oppfattes at dette kommer fra dere?

- Jeg har hele tida hatt en forventning om at denne prosessen skal rigges på en måte som er bra for partiet, bra for Trine og bra for potensielt nye kandidater

- Jeg har ventet på den dagen da Trine skal trekke seg. Det har hun ikke gjort. Nå skal valgkomiteens innstilling komme i morgen. Dette blir siste muligheten til å være med og potensielt påvirke det. Da synes jeg det var riktig å gå ut, selv om det har en pris, sier Vea.

- Avventer

På spørsmål om Vea og Bjercke uttaler seg på vegne av Oslo Venstre, svarer lokallagets leder Grunde Kreken Almeland som følger:

-Oslo Venstres styre har formidlet våre innspill til valgkomiteen. Nå avventer vi hva valgkomiteen sier i morgen.

- Hva mener du selv da? Bør Trine Skei Grande trekke seg?

-Som leder av Oslo Venstre uttaler jeg meg på vegne av hele styret, sier Almeland som ikke vil svare på hva han personlig mener om spørsmålet.

- Hvordan er egentlig stemningen i Oslo Venstre nå, etter Ola Elvestuens uttalelser til TV 2 og det klare budskapet som Vea og Bjercke nå kommer med i Dagbladet?

- Oslo Venstre er et lokallag der det er høyt under taket, sier Almeland, som inntil nylig var vararepresentant for Ola Elvestuen på Stortinget. Under de store omskiftningene i Venstre i januar ble Almeland utnevnt til statssekretær for Trine Skei Grande i Kunnskapsdepartementet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!