- Trekk dere ut umiddelbart

Norge tar sterk avstand fra Israels bakkeinvasjon i Gaza, sier Jonas Gahr Støre.

GIKK INN MED BAKKESTYRKER: Norge tar sterk avstand fra at Israel har gått inn med bakkestyrker i Gaza. Dette bildet viser en brann etter et israelsk luftangrep i Gaza by i dag. Foto: AP/SCANPIX
GIKK INN MED BAKKESTYRKER: Norge tar sterk avstand fra at Israel har gått inn med bakkestyrker i Gaza. Dette bildet viser en brann etter et israelsk luftangrep i Gaza by i dag. Foto: AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israel varsler en langvarig offensiv etter at de i kveld gikk inn i Gaza med bakkestyrker. Bakkeinvasjonen er en ny fase i angrepet som startet lørdag 27. desember.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at han er sterkt bekymret for sivilbefolkningen på den tett befolkede og isolerte Gazastripen etter Israels inntog med bakkestyrker lørdag, ifølge NTB.

— Dette er en dramatisk opptrapping av konflikten. Norge tar sterkt avstand fra en krigføring som medfører store sivile lidelser, og ber om at troppene trekkes ut umiddelbart, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Utenriksministeren har lørdag vært i dialog med både egen regjering og kolleger i andre land om situasjonen. De krever stans i voldshandlingene fra begge parter.

— Hamas må for sin del umiddelbart innstille rakettutskytningene mot Israel. Krigføringen som nå utvikler seg har ett offer; sivilbefolkningen på begge sider. Det finnes ingen militær løsning på denne konflikten. Sikkerhetsrådet og regionale aktører må samle seg om et entydig krav om stopp i de militære kamphandlingene og et opplegg for en varig fredsløsning.

- Ikke overraskende
Like etter bakkeinvasjonen ble det meldt om at det var skyting mellom de israelske bakkesoldatene og Hamas, melder Haaretz.

— Vi er ikke sultne på krig, men vi kan ikke svikte våre medborgere som er utsatt for vedvarende angrep fra Hamas, sa Israels forsvarsminister Ehud Barak, som varslet om at operasjonen blir «verken enkel eller kortvarig».

Siden militæroffensiven begynte den 27. desember, har Israel angrepet mer enn 600 mål på Gazastripen, mens væpnede palestinere har skutt mer enn 400 raketter mot Israel, sa Barak under en pressekonferanse lørdag kveld.

Daniel Heradstveit professor og seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) hadde på forhånd spådd en bakkeinvasjon. Han er ikke overrasket over at den kommer nå.

- Jeg mener det følger et typisk handlingsmønster for Israel. Jeg tror ikke de vil la seg stoppe av internasjonalt press når krigen er i gang, og når de har planlagt dette over så lang tid, sier Heradstveit til Dagbladet.no.

- Kostbart hvis Israel feilberegner Hamas
Jørgen Jensehaugen, Midtøsten-ekspert ved Fredsforskningsinstituttet (PRIO) hadde ikke trodd på noen bakkeinvasjon på forhånd, spesielt på grunn av at det urbane terrenget kan føre til store egne tap og mange sivile tap i Gaza. Han mener det er vanskelig å si hva som blir konsekvensene av bakkeinvasjonen både på kort og lang sikt.

- Utfallet har mye å gjøre med hvor godt forberedt Hamas er. Hvis Israel feilberegner Hamas' mulighet til å slå tilbake, kan det bli en kostbar militær operasjon. Hvis det om noen dager regner raketter over Israel, eller det blir tap av israelske soldater, kan det også kunne føre til at opinionen i Israel, som var positiv til en luftoffensiv, vil snu, sier han til Dagbladet.no.

Allerede er det meldt at et palestinsk barn var den første til å bli drept av ild fra de israelske stridsvognene. Hamas har uttalt at Gaza nå vil bli en «gravplass for israelske soldater», og at da Israel sendte bakkesoldater inn i Gaza gikk de i fella som «våre soldater har forberedt for deres soldater og tanks».

Jensehaugen tror ikke Israel vil lykkes med de uttalte målene om å ødelegge Hamas' muligheter for å skyte raketter mot Israel, eller at de kan hindre våpentransport innad og inn i Gaza.

- Målet er å forsøke å ta over utskytingsområdene som er ansvarlige for de mange rakettene som er skutt ut mot den israelske sivilbefolkningen, oppga major Anital Leibovich, talskvinne for den israelske hæren, til CNN i dag.

Tror ikke på tidlig internasjonalt press
Jensehaugen tror at Israel kan komme til å gi etter for internasjonalt press om å oppgi invasjonen, men det er lite som tyder på at dette kommer med det første.   

OPPTØYER I PARIS: Pro-palestinske demonstranter setter fyr på en bil i Boulevard Hausmann under demonstrasjoner i Paris lørdag. Foto: SCANPIX/  EPA/MAXPPP / PHILIPPE DE POULPIQUET
OPPTØYER I PARIS: Pro-palestinske demonstranter setter fyr på en bil i Boulevard Hausmann under demonstrasjoner i Paris lørdag. Foto: SCANPIX/ EPA/MAXPPP / PHILIPPE DE POULPIQUET Vis mer

 

- Kommer FN med en hard resolusjon som beordrer stans i voldshandlingene fra begge sider, som USA også støtter, kan Israel komme til å gi etter, sier han.


Så langt har imidlertid USAs president George W. Bush lagt all skyld for volden på Hamas. Tidligere i dag ga han israelerne klarsignal til å invadere Gaza på bakkenivå.

I kveld sier også EUs presidentskap at angrepet er rent selvforsvar fra Israels side, ifølge Reuters.

- For øyblikket, sett i lys av de siste dagers hendelser, tolker vi denne eskaleringen som en defensiv, ikke en offensiv, sier talsmann for presidentskapet, Jiri Potuznik.

- Vanskeligere å håndtere mediene
Daniel Heradstveit mener «mediekrigen» er like viktig som de faktiske krigshandlingene, og at den vil bli vanskeligere å håndtere for Israel etter bakkeinvasjonen.

Grensen til Gaza har vært stengt for utenlandsk presse siden angrepene startet for åtte dager siden.

BAKKEKRIG:Israelske stridsvogner rullet inn i Gaza sent lørdag og soldater var i kamper med Hamas-soldater i offensiven som har drept hundretalls palestinere. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/JACK GUEZ
BAKKEKRIG:Israelske stridsvogner rullet inn i Gaza sent lørdag og soldater var i kamper med Hamas-soldater i offensiven som har drept hundretalls palestinere. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/JACK GUEZ Vis mer

- Dette kommer nok til å bli langvarig, og jeg tror også at Israels bilde kommer til å få en alvorlig knekk. Israel har forsøkt å holde pressen unna i det første stadiet, og har vært ganske gode til å legge lokk over det som skjer, men jeg tror dette vil bli vanskeligere og vanskeligere over tid. Vestlige journalister vil nok bli temmelig aggressive, og det vil etter hvert lekke ut mye informasjon fra Gaza, sier NUPI-forskeren.

RAKETTANGREP: Palestinske brannmenn slukker brannen som oppstod etter et av rakettangrepene lørdag. Foto: AP Photo/Ali Muhammed
RAKETTANGREP: Palestinske brannmenn slukker brannen som oppstod etter et av rakettangrepene lørdag. Foto: AP Photo/Ali Muhammed Vis mer
VENTER PÅ ORDRE: Israelske infanterister venter på marsjordre inn i Gaza lørdag kveld. Foto: SCANPIX/AP/Bernat Armangue
VENTER PÅ ORDRE: Israelske infanterister venter på marsjordre inn i Gaza lørdag kveld. Foto: SCANPIX/AP/Bernat Armangue Vis mer
BEKYMRET: Jonas Gahr Støre sier at Norge krever at Israel trekker sine tropper ut av Gaza umiddelbart. Arkivfoto: ERLEND AAS/SCANPIX
BEKYMRET: Jonas Gahr Støre sier at Norge krever at Israel trekker sine tropper ut av Gaza umiddelbart. Arkivfoto: ERLEND AAS/SCANPIX Vis mer
GIKK INN: Israelske soldater går i formasjon ut fra Israel og inn nord på Gazastripen i dag. Foto: AP/SCANPIX
GIKK INN: Israelske soldater går i formasjon ut fra Israel og inn nord på Gazastripen i dag. Foto: AP/SCANPIX Vis mer