Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trekk fra husleia på skatten

Redaktør Christian Vennerød i bladet Dine Penger støtter finansminister Gudmund Restads forslag om å gi skattefradrag til de som leier bolig. Han mener det er både prinsippielt og sosialt uakseptabelt å gi boligeiere skattelettelser uten å gi det tilsvarende til leietakere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er vi som har funnet på dette. Vår redaksjon gikk faktisk inn for dette før Restad foreslo det første gang i 1996, sier Vennerød.

- Vi kan ikke godta en skattemessig diskriminering av dem som ikke har råd til å kjøpe seg en egen bolig.
Han viser til at det nye takseringssystemet for boliger vil gi de fleste boligeiere en betydelig skattelette. Før Sp og Ap i fjor inngikk forliket om boligskatten sendte Vennerød sin artikkel - en lang drøfting av prinsippene for boligbeskatning - til Restad.

Få måneder etter gikk den daværende finanspolitiske talsmannen i Sp ut med forslag om at leietakere burde få inntil 3.500 kroner i skattelette. Begrunnelsen var skattemessig likestilling mellom eiere og leiere.

Trekk 75 prosent

Vennerød er rausere med skatteletten enn Restad hittil har vært. Han mener leietakere bør få trekke fra 75 prosent av husleia på skatten. Det tilsvarer om lag den delen av husleia som dekker utleierens kapitalkostnader.

- Mesteparten av det en leitaker betaler i husleie er penger som skal dekke eierens rentekostnader. Derfor bør leietakeren få lov til å trekke fra disse rentene på selvangivelsen.

Vennerød har merket seg at Restad i Dagbladet nyttårsaften ikke lenger tallfester hvor stort skattefradraget skal være. Det kan tyde på at finansministeren nå, på samme måte som Dine Penger, går inn for at en prosentvis andel av husleia skal kunne trekkes fra.

- Denne reformen burde kommet for lenge siden. Hvorfor er det bare de som har råd til å låne penger i eget navn og betale renter rett til banken som skal få trekke fra rentekostnadene som er forbundet med å disponere en bolig, sier Vennerød.

Han understreker at hele redaksjonen - også tidligere Høyre-leder Kaci Kullmann Fives ektemann, Carsten O. Five, stiller seg bak denne holdningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!