<strong>KORRUPSJONSTILTALT:</strong> Pensjonert orlogskaptein, Bjørn Stavrum vedgår å ha gjort feil, men mener mange andre var kjent med at Forsvarets båter var i ferd med å bli solgt til Nigeria. Her er han på vei inn i sal 207 i Oslo tingrett sammen med sin forsvarer, Kim Ellertsen (t.h.) fra advokatfirmaet Elden. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KORRUPSJONSTILTALT: Pensjonert orlogskaptein, Bjørn Stavrum vedgår å ha gjort feil, men mener mange andre var kjent med at Forsvarets båter var i ferd med å bli solgt til Nigeria. Her er han på vei inn i sal 207 i Oslo tingrett sammen med sin forsvarer, Kim Ellertsen (t.h.) fra advokatfirmaet Elden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Nigeria-båtene:

Trekker Ap-statsråder inn i nigeriabåt-saken: - De visste

Den korrupsjonstiltalte orlogskapteinen hevder 13 forsvarstopper og to tidligere statsråder var orientert om salgene av marinefartøy til Nigeria. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mannen som hadde jobben med å selge Forsvarets marinefartøy, Bjørn Stavrum, hevdet i Oslo tingrett i går at han ikke var alene om å sende seks MTBer og støttefartøyet KNM «Horten» til Nigeria. I retten fortalte han at både forsvarsminister Espen Barth Eide og utenriksminister Jonas Gahr Støre var orientert om at det ble jobbet for å selge båtene til bruk i Nigeria.

Dagbladet har avslørt at disse båtene ble solgt til selskapet Global West Vessel Specialists, som kontrolleres av den tidligere krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Etter en fredsavtale med regjeringen i Nigeria i 2009, fikk han en milliardkontrakt for å slutte som pirat og i stedet bli myndighetenes mann med ansvaret for å drive landets kystvakt. Det var til denne jobben han kjøpte de norske marinefartøyene.

Godt kjent

Det britiske selskapet CAS Global var bindeleddet mellom nigerianerne og Forsvaret, og formelt var det britene som kjøpte fartøyene. Men Dagbladet har avslørt at MTB-ene bare knapt var innom Storbritania før de seilte videre til Nigeria. Båtene ble aldri innført i noe register der.

I retten fortalte Stavrum at det i dialogen med CAS Global var klart at båtene skulle til Nigeria, og at dette var godt kjent oppover i Forsvaret. Det var Stavrums overordnede, salgssjef Odd-Stein Melsæter, som sto for informasjonen oppover i systemet, forklarte Stavrum i retten.

- Ut over dette var også forsvarsminister Espen Barth Eide egenhendig informert av Melsæter og til slutt også utenriksminister Jonas Gahr Støre, sa Stavrum under sin frie forklaring.

Informasjonen til Eide skal ha blitt gitt under en utenlandstur, men overfor Dagbladet avviser Eide påstandene Stavrum kom med i retten.

- Jeg ble definitivt ikke orientert om at båtene skulle til Nigeria, skriver Eide i en sms til Dagbladet.

- MITT ANSVAR Å RYDDE OPP: Søreide måtte svare på spørsmål fra Gunvor Eldegard under høringen om hvordan båtene kunne havne hos paramilitære i Nigeria. Video: Stortinget Vis mer

Jonas Gahr Støre ønsker ikke å kommentere påstander som fremføres i en pågående rettsak. Da han ble spurt om dette i Stortinget svarte han at UD forholdt seg til at båtene ble solgt til Storbritania. Det ble heller ikke da lagt på bordet dokumentasjon som tydet på at Støre var kjent med at båtene skulle til Nigeria.

Ramset opp

Men i tillegg til de to statsrådene var det ifølge Stavrum en rekke topper i Forsvaret og i Forsvarsdepartementet som var godt kjent med salgsprosessen og hvor båtene var på vei.

- Det har blitt gitt inntrykk av at den eneste som visste noe var meg. Men det var månedlige koordineringsmøter i Forsvarsstaben om dette. Der informerte Melsæter om status. Der var det representanter fra sjøforsvarstaben, Forsvarsdepartementet, Skifte eiendom, FLO stab, FLOs salgssjef og en rekke andre. Der ble det presentert status på alt materiell som var under avhending. Det ble også presentert nytt materiell som skulle avhendes, sa Stavrum.

Han fulgte opp med å ramse opp navnene på 13 forsvarstopper som ifølge ham var godt kjent med hvor båtene var på vei.

 • Sjef materiellstyring i FLO (Forsvarets logistikkorganisasjon).
 • Tidligere sjef materiellstyring, en oberstløytnant.
 • Sjef FLO forsyning, en brigader.
 • Sjef FLO stab, en oberstløytnant
 • Økonomiansvarlig i FLO stab, en oberstløytnant.
 • FLO-sjef Petter Jansen.
 • Tidligere FLO-sjef generalmajor Trond Karlsen.
 • En kommandørkaptein fra forsvarsstaben.
 • En major fra Forsvarsdepartementet (FD)
 • En oberstløytnant fra FD.
 • Ekspedisjonssjef Fritjof Sørgård i FD.
 • Assisterende departementsråd Morten Tiller i Forsvarsdepartementet.

- Ingen skal komme og si at ikke Forsvaret var klar over hva som foregikk, sa Stavrum i retten.

Tidligere FLO-sjef Trond Karlsen sier han ikke hadde noe kjennskap til salg av båter til Nigeria.

DETTE ER SAKEN: Den grumsete suppa av forsvarets tabber forklart på fem minutter. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Denne saken dukket opp etter at jeg forlot FLO i september 2011, og jeg kjenner derfor ikke til saken, sier han.

Husker ikke

I en pause spør Dagbladet Stavrum hva det konkret var denne gjengen av forsvarstopper kjente til:

- De var fullt oppdatert på hele salgsprosessen med CAS, hevder Stavrum.

- Visste de at båtene skulle til Nigeria?

- Ja, de visste hvor båtene skulle og det var kjent at de skulle drive oppsyn i ECOWAS- landene, sier han.

I en sluttbrukererklæring fra CAS Global, som var et av grunnlagene for at UD aksepterte salget, sto det at båtene skulle drive oppsyn i farvannet til ECOWAS-landene, sammenslutningen av vest-afrikanske land.

- Med tanke på at CAS global hadde kontor i Nigeria gjorde jeg UD spesielt oppmerksom på denne problemstillingen, sa Stavrum i retten.

- Svaret jeg fikk fra UD var at så lenge fartøyene hadde engelsk flagg og var registrert i England, var de underlagt engelsk jurisdiksjon.

Syndebukk

Men både i høringene i Stortinget og overfor Dagbladet har flere av disse forsvarstoppene avvist at de var kjent med at båtene skulle selges til Nigeria.

- Jeg har ingen erindring av å ha vært med på et slikt møte, sa Forsvarsdepartementets nest øverste byråkrat Morten Tiller til Dagbladet etter at Stavrum i den lukkede delen av Stortingets høring sa at Tiller var blitt holdt orientert.

Stavrum føler han er utpekt som syndebukk og at hele rekka av ledere fra hans nærmeste sjef og opp til landets regjering peker på ham som den eneste med ansvar. Han er tiltalt for å ha mottatt korrupte utbetalinger på en snau million kroner fra CAS Global i forbindelse med salgene. Han er også tiltalt for grov økonomisk utroskap og for tyveri. Han har nektet straffskyld for alt, unntatt tyveri.

- Jeg skal ta mitt ansvar. men jeg er ikke beredt til å ta ansvaret for et forsvar som har fått kollektivt hukommelsestap og som ikke har ryggrad til å stå ved det de har sagt, sa Stavrum i retten.

Verken Stavrums nærmeste sjef, Odd-Stein Melsæter, FLO-sjef Petter Jansen, tidligere ekspedisjonssjef Fridthjof Søgaard eller assisterende departementsråd Morten Tiller ønsker å kommentere saken. Både Melsæter og Søgaard skal vitne i saken senere.

Forsvarssalgene:

 • Dagbladet har i en rekke artikler siden juni 2014 avdekket hvordan minst 13 utrangerte marinefartøy har gått fra Norge til paramilitære i Vest-Afrika. Elleve av disse er solgt av Forsvaret.
 • Orlogskaptein Bjørn Stavrum, som var saksbehandler Forsvarets logistikkorganisasjon er tiltalt av Økokrim for grov korrupsjon og brudd på eksportkontroll-loven i forbindelse med båtsalgene.
 • Dagbladet har videre avdekket at militære lastebiler er solgt fra Norge til Eritrea i strid med FNs våpenembargo. Forsvarsdepartementet ba først Forsvaret om å fortsette å handle med mannen som nå blitt ilagt en bot av PST for å bryte FNs embagro.
 • 30 beltevogner av typen Hägglund BV206, som blant annet kom fra Kongens garde, er solgt fra Norge til krigsherjede Sudan. To briter som var involvert i denne handelen ble dømt til fengsel, men i Norge har ikke eksporten fått konsekvenser.
 • Forsvaret har også solgt tilsvarende beltevogner til russere, samtidig som vi har forsynt Finland og våre NATO-allierte på Baltikum med BV206-vogner.
 • Forsvarsdepartementets internrevisjon har gjennomgått salgene av to F-5 jagerfly til milliardæren Ross Perot jr. i Texas. De konkluderer med at Forsvaret viste svært lite om hva flyene skulle brukes til da de ble solgt. Funnene ble vurdert som så alvorlige at departementet varslet Økokrim.
 • Stortingets kontrollkomité holdt høring om sakene 30. april og 26. og 27. november i fjor.
 • Kontrollkomiteens innstilling konkluderte med knallhard kritikk av Forsvaret og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
 • Tirsdag 26. april skulle Stortinget behandlet innstillingen, men debatten i plenum ble avlyst da Søreide presenterte en ny revisjonsrapport om saken én arbeidsdag tidligere.
 • 20. mai leverte kontrollkomiteen sin tilleggsinnstilling der de kritiserer Søreide for sommel og ber Riksrevisjonen granske salget av jagerflyene.
 • 26 mai ble saken behandlet i Stortinget i plenum. Der måtte forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen på nytt tåle sterk kritikk for etatens håndtering av salgene.
 • Rettsak mot Forsvarets korrupsjonstiltale salgssjef, Bjørn Stavrum, starter i Oslo tingrett 28. februar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer