Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trekker artikkel om privatflytur fra Island

Erna Solberg tok privatfly hjem for å løse bompengekrisa. Det var kostet 350 000 kroner, rapporterte ABC nyheter. Så trakk de saken, da det viste seg at dette ikke stemte.

GARDERMOEN: Statsminister Erna Solberg (H) landet på Gardermoen etter å ha avbrutt besøket på Island. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
GARDERMOEN: Statsminister Erna Solberg (H) landet på Gardermoen etter å ha avbrutt besøket på Island. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

RETTELSE: ABC Nyheter trekker og beklager saken. Nettavisen har fått forklart av Statsministerens kontor at privatflyet allerede sto på Island og skulle uansett frakte statsministeren hjem. Privatflyet var leid inn til hele turen, og det kortere oppholdet gjorde faktisk leien av flyet billigere. Altså har statsministerens plutselige hjemreise fra Island ikke kostet skattebetalerne ekstra. Les hele saken her.

Midt i bompengekrisa regjeringspartiene Høyre, KrF, Venstre og Frp befant seg i rett før kommunevalget, var statsminister Erna Solberg (H) på besøk på Island.

Der deltok Solberg på de nordiske statsministernes årlige uformelle møte i Reykjavík, hvor hun blant annet skrev under en felles erklæring om klima og utvikling.

Men turen ble kortere enn planlagt på grunn av bompengekrisa.

Besøket ble avbrutt og Erna Solberg satte seg på et privatfly for å komme seg tilbake til krisehåndteringen.

Innsyn i faktura

Egentlig skulle hun hjemover onsdag 21. august, men rundt klokka 21.30 tirsdag kveld ble Solberg fotografert mens hun gikk av flyet på Gardermoen.

Hastverket krevde leie av privatfly, skriver ABC Nyheter, som har fått innsyn i fakturaen for leie av privatfly fra selskapet Air Alsie i Sønderborg i Danmark.

Ifølge ABC Nyheter var prisen for turen 353 383 kroner.

Privatflyet måtte først fly uten passasjerer fra Danmark til Island for å hente statsministeren, sette henne av på Gardermoen og så fly tom igjen til Danmark.

I ORDFØRERSETET: Morten Klementsen kan potensielt bli Norges første bompenge-ordfører etter at Folkeaksjonen nei til mer bompenger ble største parti i den nye storkommunen Alver. Vi møtte ordførerkandidaten på hjemmebane. Reporter: Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Nettavisen skrev i 2015 at 2,6 tonn CO₂ slippes ut av privatflyet når det flyr tomt fra Sønderborg i Danmark til Gardermoen. I 2015 ble det oppgitt at flyselskapet kjøpte klimakvoter for å gjøre opp for utslippene. For den nylige hasteturen hjem fra Island er det ifølge ABC Nyheter ikke fakturert en krone til kvotekjøp.

Bompengeavtalen

Bompengekrisa endte for øvrig med at statsministeren 23. august la fram et ultimatum: Hun la fram en ny og endelig bompengeskisse og ba partiene ta stilling til den over helgen.

Her kan du lese mer om Ernas bompengekrav.

På spørsmål om hva som ville skje dersom et eller flere partier sa nei til skissen, sa statsministeren at hun ble «bedt om å skjære igjennom». Så kom hun med en innrømmelse:

- Det kan ha konsekvenser for regjeringsprosjektet.

Slik ble det altså ikke. Det tok ikke lange tiden før de andre regjeringspartiene stilte seg bak skissen, og krisen var endelig løst.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling