Trekker bildene som viser skredet på Everest

Hevdet å ha bilder av de dødelige snømassene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildebyrået AFP har i dag publisert bilder som ble hevdet å være fra det dødelige snøskredet på Mount Everest fredag morgen. Bildene viser seg imidlertid å være fra et snøskred i 2011, og Dagbladet har derfor valgt å fjerne dem fra våre artikler.

(Dagbladet): Mens det trettende liket i dag ble gravd ut av den kalde snøen, kom de første bildene av den verste ulykken på Mount Everest noensinne.

Kun sju av totalt 23 personer overlevde ulykken hvor snøen dundret nedover fjellsiden og knuste alt i sin vei.

Søker fortsatt Også i dag har letemannskaper jobbet på spreng for å søke etter levninger i det store skredområdet. Fortsatt er tre personer savnet, men myndighetene har utelukket mulighetene for å finne flere overlevende.

Søket etter de tre savnede vil fortsette i morgen.

- Vi har avbrutt redningsoperasjonen for i dag. Det er for farlig å fortsette søket i fjellet når kvelden kommer, sier turistmyndighetenes talsmann, Madhusudan Burlakoti, ifølge NTB.

Skredet gikk i et område mellom basecamp og camp 1 ved Khumbu-passasjen, som er kjent som en av de kritiske punktene på turen opp verdens høyeste fjell.

- Vi skjønte at det var et skred, men vi kunne ikke løpe unna eller gjøre noen ting, sier Ang Kami Sherpa (25), som overlevde skredet.

På øvingstur De 13 som er funnet omkommet, er alle sherpaer som var i gang med å finne og forberede ruta til toppen i forkant av klatresesongen, som snart starter.

I går raste den italienske klatrelegenden Reinhold Messner mot «masseturismen» på verdens høyeste fjell, og at de 13 døde for å gjøre dette mulig.

- Det var et arbeidsuhell. Sherpaene døde for folk som vil på Everest av prestisje, men som ikke har den minste peiling på fjellklatring. De døde for å muliggjøre masseturisme, sier Messner til tyske Bild.

Siden 1922 har 251 mennesker mistet livet på fjellet. Blant de døde er 85 fra Nepal - den suverent største enkeltgruppa