Søksmål: Cermaqs datterselskap i Canada tok tidligere i år ut søksmål mot miljøaktivisten Don Staniford, som nå stevner avtroppende konsernsjef Geir Isaksen (bildet) som vitne i rettssaken. 
Foto: Holm Morten / Scanpix
Søksmål: Cermaqs datterselskap i Canada tok tidligere i år ut søksmål mot miljøaktivisten Don Staniford, som nå stevner avtroppende konsernsjef Geir Isaksen (bildet) som vitne i rettssaken. Foto: Holm Morten / ScanpixVis mer

Trekker Cermaqs toppsjef for kanadisk rett

Miljøaktivister forsøker å dra toppsjef med i skittentøyvask om oppdrett, før han tar over NSB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Supreme Court i British Columbia melder nå at høringer i den varslede rettssaken mellom den norske oppdrettsgiganten Cermaq og miljøorganisasjonen Global Alliance Against Industrial Aquaculture (GAAIA) vil finne sted i september. Selve rettssaken, som kan bli tidenes skittentøyvask mellom miljøaktivister og oppdrettsbransjen, vil finne sted i januar og februar neste år.

I dag melder GAAIAS talsmann, Don Staniford, som nylig ble saksøkt av Cermaq for injurier og ærekrenkelser, at han vil stevne Cermaqs avtroppende konsernsjef Geir Isaksen som vitne.

Bakgrunnen for Cermaqs søksmål er en kampanje der GAAIA i tekst og manipulerte bilder sammenliknet norsk oppdrettsindustri og Cermaq spesielt med tobakksindustrien, med slagord som «Salmon Farming Kills».

- Sitter på svarene - GAAIA vil stevne Cermaqs konsernsjef for at han skal få vitne om hvordan norskeid oppdrettsindustri sprer sykdommer, sier Staniford.

- Geir Isaksen står i en unik posisjon til å kaste lys over den globale spredningen av infeksiøs lakseanemi (ILA) og vertikal spredning av egg fra Norge til Chile - og potensielt til British Columbia. Hvordan i all verden kan Cermaq seriøst argumentere mot det faktum at oppdrettsindustrien sprer slike sykdommer, når deres egen forskning indikerer at ILA ble spredd til Chile fra Norge? sier Staniford.

Over til NSB Cermaqs mangeårige konsernsjef Geir Isaksen er ikke uvant med harde anklager om dårlige arbeidsforhold eller miljøforhold i den norske stats oppdrettsvirksomhet i Chile og Canada. Nylig ble det imidlertid kjent at han i oktober overtar en annen utskjelt virksomhet - NSB.

Han skal imidlertid sitte ved roret i Cermaq ut september. Dagbladet tok i formiddag kontakt med Isaksen, men har foreløpig ikke lykkes med å innhente en kommentar på hvorvidt han eventuelt vil stille som vitne i rettssaken i Canada.

- Hvorvidt Isaksen skal vitne kan vi ikke ta stilling til nå. Dette må vi se nærmere på, sier Lise Bergan, informasjondirektør i Cermaq, til Dagbladet.  

Hun understreker at det er datterselskapet Mainstream Canada som har saksøkt GAAIA og Staniford, men at Cermaq er svært interessert i å få belyst de harde påstandene i organisasjonens kampanje.

- Viktige funn Hun viser også til at forskningen Staniford viser til, er initiert av Cermaq og utført av blant annet Siri Vike, som er ansatt i Cermaq.  

- Vi tok i sin tid initiativ til undersøkelsen for å få kartlagt hvordan ILA smittet. Den gang var det vitenskapelig konsensus om at sykdommen ikke smittet via egg. Undersøkelsen viste imidlertid at den kunne smitte via egg. Og det er viktig kunnskap for å drive forebyggende fiskehelsearbeid, sier Bergan.  

Hun viser til at rapporten ble publisert i 2008.  

- Staniford hevder dere tidlig satt på kunnskap som kunne hindret spredning av ILA til Chile?  

- Da kunnskapen var klar ble den publisert. I fjerde kvartal i 2006 informerte vi om økende sanitære fiskehelseproblemer, og dette var før ILA  ble påvist i Chile, sier Bergan, og viser til epidemien som nesten la chilensk oppdrett øde.
- Vi sa da at dette var en utfordring som krevde tiltak og samarbeid i næringen.  

- Informerte Oslo Børs - Staniford mener dere ikke informerte Oslo Børs?  

- Vi informerte børsen slik børsen skal informeres i henhold til regelverket. Dette gjorde vi i form av å informere om de sanitære ufordringene i våre kvartalsrapporter, første gang i 2006.  

- Staniford mener dere ikke informerte bra nok?  

- Ja, det ser ut som han mener vi skulle ha informert Oslo Børs spesielt om forskningen til Siri Vike. Vi har som sagt informert i henhold til regelverket. Og vi mener vi har bidratt til ny kunnskap, som gjorde at vi satt i gang tiltak i egen virksomhet. Den bidra også til tiltak i næringen, som nå begrenser risikoen for ILA-smitte og nye epidemier, sier Lise Bergan i Cermaq.

Saksøkt for injurier: Miljøaktivisten Don Staniford varsler at rettssaken i Canada vil bli brukt til å avsløre norsk oppdrettsindustri. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Saksøkt for injurier: Miljøaktivisten Don Staniford varsler at rettssaken i Canada vil bli brukt til å avsløre norsk oppdrettsindustri. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer