Trekker drapstiltale etter skoldingsdød

Statsadvokat Bjørn K. Soknes har trukket drapstiltalen mot en tidligere pleiemedhjelper, etter at han skoldet en psyksisk uviklingshemmet kvinne på en institusjon i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltalen er trukket fordi det er kommet nye opplysninger i saken i form av en sakkyndigvurdering og en uttalelse fra Rettsmedisinsk institutt. Pleiemedhjelperen, som var skoleelev, gikk sin tredje vakt på institusjonen, da uhellet skjedde under bading av pasienten i fjor sommer.

Forsvarer, advokat Ellen Moen, sier til Dagbladet at klienten er enormt lettet etter statsadvokatens avgjørelse.

- Men det skulle aldri vært reist tiltale. Det skjedde dessverre, fordi Oslo-politiet hadde gjort en dårlig jobb under etterforsking.

Etter at tiltale for uaktsomt drap var reist, måtte jeg starte min egen etterforsking. Og det er på bakgrunn av de opplysninger jeg skaffet gjennom en sakkyndigrapport fra en brannskadeekspert at tiltalen er trukket.

Etter min mening bør poltiiet nå vurdere om det foreligger straffbar grov uforstand i den lokale bydelsforvaltningen som satte en 19 år gammel skoleelev på den nevnte jobben på sin tredje vakt, sier Moen.

Hun sier at den nevnte rapporten dessuten konkluderte med at kvinnen kunne vært reddet ved adekvat behandling, som overføring fra Ullevål sykehus til brannskadeavdelingen ved Haukeland sykehus i Bergen, men at dette ikke ble vurdert.

- Men i dette ligger det ingen kritikk mot at man valgte å avslutte kvinnens liv ved Ullevål i samråd med pårørende, sier forsvaren.