Trekker fram Breiviks svarte økonomi og iskalde maske

Nå forklarer Aspaas og Tørrissen hvorfor de mener Breivik ikke er gal.

TILREGNELIG? Anders Behring Breivik og forsvarer Vibeke Hein Bæra kjemper for hans tilregnelighet. I retten i dag vitner de to sakkyndige som støtter deres ståsted. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TILREGNELIG? Anders Behring Breivik og forsvarer Vibeke Hein Bæra kjemper for hans tilregnelighet. I retten i dag vitner de to sakkyndige som støtter deres ståsted. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag forklarer sakkyndigparet Agnar Aspaas og Terje Tørrissen hvorfor de mener Anders Behring Breivik (33) er tilregnelig, og også var det 22. juli.

Etter en kort orientering om formalia, har de to nå redegjort for Breiviks oppførsel i det de trekker fram som kanskje de viktigste avhørene - på Utøya 22. juli, og under rekonstruksjonen seinere samme sted.

- Det er et merkelig inntrykk man får av det første avhøret; mens 69 mennesker fremdeles ligger døde rundt omkring på øya, framstår Breivik som nærmest gemyttlig. Vennlig og høflig. Aldri trist eller angrende, sier Aspaas.

Han trekker fram at Breivik framsatte en rekke krav, deriblant tilgang til PC, og sier at Breivik i avhøret på ingen måte framsto følelsesmessig berørt.

Rolig og vennlig - At han fryktet for sitt eget liv framstår forståelig, med tanke på at politiet kunne ha løsnet skudd mot ham, sier Aspaas.

Han sier Breivik i avhøret framstår som selvbevisst og krevende, og at ønsket om goder - taletid på TV, regjeringsskifte og tilgang til PC i fengselet  - går igjen. Men Breivik nektet konsekvend å si noe om andre, påståtte medlemmer av det trolig imaginære nettverket Knights Templar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer