Trekker fram Breiviks svarte økonomi og iskalde maske

Nå forklarer Aspaas og Tørrissen hvorfor de mener Breivik ikke er gal.

TILREGNELIG? Anders Behring Breivik og forsvarer Vibeke Hein Bæra kjemper for hans tilregnelighet. I retten i dag vitner de to sakkyndige som støtter deres ståsted. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TILREGNELIG? Anders Behring Breivik og forsvarer Vibeke Hein Bæra kjemper for hans tilregnelighet. I retten i dag vitner de to sakkyndige som støtter deres ståsted. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag forklarer sakkyndigparet Agnar Aspaas og Terje Tørrissen hvorfor de mener Anders Behring Breivik (33) er tilregnelig, og også var det 22. juli.

Etter en kort orientering om formalia, har de to nå redegjort for Breiviks oppførsel i det de trekker fram som kanskje de viktigste avhørene - på Utøya 22. juli, og under rekonstruksjonen seinere samme sted.

- Det er et merkelig inntrykk man får av det første avhøret; mens 69 mennesker fremdeles ligger døde rundt omkring på øya, framstår Breivik som nærmest gemyttlig. Vennlig og høflig. Aldri trist eller angrende, sier Aspaas.

Han trekker fram at Breivik framsatte en rekke krav, deriblant tilgang til PC, og sier at Breivik i avhøret på ingen måte framsto følelsesmessig berørt.

Rolig og vennlig - At han fryktet for sitt eget liv framstår forståelig, med tanke på at politiet kunne ha løsnet skudd mot ham, sier Aspaas.

Han sier Breivik i avhøret framstår som selvbevisst og krevende, og at ønsket om goder - taletid på TV, regjeringsskifte og tilgang til PC i fengselet  - går igjen. Men Breivik nektet konsekvend å si noe om andre, påståtte medlemmer av det trolig imaginære nettverket Knights Templar.

Også avhøret på Utøya seinere i fjor høst, der politiet gjennomførte en rekonstruksjon av 22. juli, mener de to sakkyndige er svært spesielt.

- Han forklarer rolig og vennlig, mens han går rundt i håndjern, sier Aspaas.

Breiviks framlegging av sitt verdensbilde framstår med «betydelig grandiositet», mener de to sakkyndige. Men det betyr ikke at han kvalifiserer til å ha grandiose vrangforestillinger.

- Stor arbeidsevne Tørrissen sier at Breiviks forretningsvirksomhet - deriblant hans handel med aksjer, også har vært med i vurderingen av hans tilregnelighet. Breivik handlet i perioder intenst med aksjer, men endte opp med tap.

Likevel administrerte han en lang rekke transaksjoner, påpekte Tørrissen.

- Han har også salgserfaring, har ledererfaring og har hatt en rekke egne firmaer. Hans økonomi har vært delvis hvit, men den blir mindre og mindre hvit med årene, sier han.

Etter flere mislykkede forretningsprosjekter, tjente Breivik fra 2002 flere millioner kroner på salg av falske vitnemål gjennom nettsida diplomaservices.com og selskapet E-commerce Group. Det var disse pengene han så sølte bort på aksjer.

- Stor arbeidskapasitet Tørrissen trekker fram Breiviks arbeidevne og -kapasitet, og mener denne styrker at han er tilregnelig. Breivik har jo, som de to påpeker, klart å tjene penger og drive forretningsvirksomhet, selv om hans inntjening skjedde på feil side av loven.

- Han har en stor arbeidskapasitet. Han kan også gjøre to ting samtidig - han har både kunnet skrive manifestet og spilt spill samtidig.

Om Breiviks tendens til å blåse opp - eksempelvis i manifestet - hvor mye han har tjent, sier Tørrissen:

- Det er ikke en grandios vrangforestilling selv om han møter dette med grandiositet. Vi har ikke konkludert, men vi ser på funksjonsnivået utfra den dokumentasjonen som foreligger.

Breivik har et smil om munnen mens Tørrissen forklarer om hans svarte forretningsvirksomhet.

FORKLARER SEG I DAG: Rettspsykiaterne Terje Tørrissen og  Agnar Aspaas skal eksamineres. Forsvarer Geir Lippestad slo av en prat før redegjørelsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
FORKLARER SEG I DAG: Rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas skal eksamineres. Forsvarer Geir Lippestad slo av en prat før redegjørelsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer