DIREKTE: Statsminister Erna Solberg og generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, er med på 100-års markeringen av slutten på første verdenskrig. Video: AP Direct Vis mer

Trekker fram krigsseilerne under 100-årsmarkering

Statsminister Erna Solberg er i Paris for å markere slutten på første verdenskrig. Med seg i bagasjen hadde hun Jon Michelets bok om krigsseilerne.

PARIS (Dagbladet): Både gater og metrostasjoner er stengt, og halve Paris står på hodet foran markeringen av slutten på første verdenskrig ved Triumfbuen søndag. Dagbladet møter statsminister Erna Solberg i ambassadørens residens før det hele braker løs.

KRIGSSEILERNE: Solberg benytter anledningen til å framheve krigsseilernes innsats. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRIGSSEILERNE: Solberg benytter anledningen til å framheve krigsseilernes innsats. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Selv om Norge var nøytral den gangen, mener Solberg det er viktig å delta på markeringen.

- Mange nordmenn var berørt av første verdenskrig, først og fremst på grunn av sjøfolkene. Halve handelsflåten deltok og over 2000 sjøfolk døde. Det var også nordmenn som deltok i krigen fordi de befant seg i andre land, og ble rekruttert der, sier hun til Dagbladet.

Med seg har hun første bind av Jon Michelets «En sjøens helt». Den er Solbergs bidrag til fredsbiblioteket som skal skapes under den påfølgende fredskonferansen søndag.

Etterlyser globalt lederskap

Over 80 statsledere og ledere for internasjonale organisasjoner deltar i dagens markering foran Triumfbuen, inkludert USAs president Donald Trump, Russlands Vladimir Putin og Tysklands Angela Merkel. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland deltar også.

FREDSBIBLIOTEK: Statsministeren signerer Jon Michelets bok «En sjøens helt: Skogsmatrosen» til fredsbiblioteket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FREDSBIBLIOTEK: Statsministeren signerer Jon Michelets bok «En sjøens helt: Skogsmatrosen» til fredsbiblioteket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dette er en felles mobilisering. Det handler om å stå sammen om at vi ikke skal ha krig, og å markere den grusomme krigen dette var. Første verdenskrig var ikke like ødeleggende som andre verdenskrig, men det var en hel generasjon av unge mennesker som døde, sier Solberg.

- Hva er de største utfordringene for verdensfred i dag, slik du ser det?

- Det globale lederskapet burde vært tydeligere, og det burde vært flere som tok det innenfor handel og økonomisk samarbeid. Nå er det mange land, spesielt initiert av USA, som trekker seg tilbake til bilaterale avtaler i stedet for å delta i de globale fellesløsningene, sier Solberg.

PARIS: Solberg møter pressen før markeringen ved Triumfbuen. Foto: Lars Eiving Bones / Dagbladet
PARIS: Solberg møter pressen før markeringen ved Triumfbuen. Foto: Lars Eiving Bones / Dagbladet Vis mer

Solberg trekker også fram økende nasjonalisme i mange land som en mulig trussel mot fred.

- Det er en økende nasjonalisme som spiller på ulikhet i mange land. Det er også fordi man ikke har vært gode nok på å løse grunnleggende utfordringer som å skape nok jobber. Da er det lettere å spille inn i opplevelsen noen har av at dette samfunnet ikke er mitt samfunn, og man får mer aggressivitet og ekstremisme, sier Solberg.

Hun understreker likevel at det er færre konflikter og færre som dør i konflikter nå enn på mange år.

- Med unntak av Syria og Jemen, så er de andre konflikter med lav intensitet. Da er det mer terror eller lokalt opprør. Det er en type konflikt hvor det ikke er like mange dør, sier Solberg.

Vil ikke kritisere Trump

USAs president Donald Trump har allerede rukket å sette sinnene i kok da han lørdag sto over en minneseremoni for 2288 falne amerikanske soldater som er begravet på kirkegården Aisne-Marne i Bellau, 85 kilometer øst for Paris.

Trump og kona Melania skulle ankomme kirkegården i helikopter, men på grunn av regnværet og det lave skydekket, kunne de ikke lande. En tidligere sikkerhetsrådgiver for Obama, som ofte var med i planleggingen av turer, skriver på Twitter at det alltid finnes et alternativ hvis det regner.

MARKERING: På vei til markeringen ved Triumfbuen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MARKERING: På vei til markeringen ved Triumfbuen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Bergenseren Solberg er nok vant til litt regn, men hun vil ikke kritisere Trump for avgjørelsen.

- Det var en sikkerhetsmessig begrunnelse fordi helikopteret hans ikke kunne lande. Kommer du ikke frem så kommer du ikke frem, sier Solberg.

Et tilbakeblikk i slektshistorien, viser at også Solbergs familie ble berørt av hendelsene for hundre år siden, om enn uten den store dramatikken.

- Min oldefar var strandet i USA under første verdenskrig. Han hadde reist ut og skulle komme tilbake, men det ble vanskelig på grunn av krigen. Jeg har en bestefar og en grandonkel som det er veldig mange år mellom, fordi det tok en stund før min oldemor fikk se sin mann igjen og det ble et nytt barn, humrer Solberg.