FORBUDT I SVERIGE: Depend Gellack er blitt ulovlig i Sverige da det er påvist at den kan gjøre alvorlige skader på hud og negler. Neglelakken selges fortsatt lovlig i Norge hos større kles- og kosmetikkdistributører, men blir trukket fra Cubus og H&M. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FORBUDT I SVERIGE: Depend Gellack er blitt ulovlig i Sverige da det er påvist at den kan gjøre alvorlige skader på hud og negler. Neglelakken selges fortsatt lovlig i Norge hos større kles- og kosmetikkdistributører, men blir trukket fra Cubus og H&M. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Trekker helsefarlig neglelakk

Både Cubus og Hennes & Mauritz trekker Depend Gellack fra sine butikker etter at den ble forbudt i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Depend Gellack innebærer en alvorlig fare for menneskers helse, siden bruk kan føre til allergier. Derfor har vi besluttet å forby salg av produktene, skrev det svenske Legemiddelverket på sine nettsider i går.

Det gjorde de etter å ha fått inn en rekke rapporter om hudskader fra brukerne. I Norge er neglelakken fortsatt lovlig og derfor også fortsatt i salg. Enn så lenge.

- Forbudet gjelder bare Sverige, for der har de fått inn så mange klager. Det skyldes at kunden ikke klarer å legge på neglelakken selv, og at de får reaksjoner fordi de legger den utenfor neglen, sier daglig leder Roger Palacio i Depend Norge.

Trekker produktet Cubus og Hennes & Mauritz er to av kjedene som selger denne neglelakken i Norge. Informasjonssjef i Cubus, Julie Eckhardt, sier til Dagbladet at de fra og med i dag trekker produktet fra hyllene sine.

- Gjennom en avtale mellom leverandøren og Cubus ble det bestemt at dette produktet skal bli trukket fra butikkene. Det skjer fra og med fredag morgen, sier Eckhardt.

Det samme gjør Hennes & Mauritz.

- Vi trekker dette produktet fra alle våre butikker i Norge, sier presseansvarlig i H&M Norge Kristin Fjeld.

Kjøttsår og blemmer Svenske Emma Grahn Wallin (26) er en av de som har opplevd hva neglelakken kan føre til. I et blogginnlegg beskriver hun kjøttsår og kløende utslett.

- Det har klødd, jeg har hatt store blemmer som har blitt til kjøttsår, kløende utslett og store arrdannelser ved neglebåndene. Det har faktisk vært utrolig slitsomt og ekstremt vondt, skriver hun.

Legemiddelverket sier skadene skyldes at neglelakken inneholder uherdede akrylater, som brukerne skal herde på neglene ved hjelp av en led-lampe. 

Akrylater i uherdet form, slik som i Gellack, kan føre til allergiske reaksjoner når det kommer i kontakt med huden. Og det var også det svenske Wallin opplevde.

- Forbudet er bra, fordi det kan være unge mennesker der ute som ikke vet hva de kjøper, sier Wallin til Expressen.

20 prosent En butikksjef i Cubus sier til Dagbladet at hun tok opp skadene hun fikk av produktet med en representant fra Depend. Da fikk hun høre at det gikk greit å selge neglelakken fordi det bare var rundt 20 prosent av kjøperne som ikke tålte den.

- Vi har solgt utrolig mye av den neglelakken men ikke hørt om noen som har reagert på det. Bortsett fra meg selv, sier kvinnen som ønsker å være anonym.

Hun fikk selv mange blemmer på fingrene på grunn av neglelakken før huden også til slutt falt av.

- Det begynte først å prikke og svi i fingrene før jeg fikk blemmer rundt neglene. Disse ble det etter hvert hull på og huden falt av. Jeg måtte gå med plasthansker på jobb med krem på innsiden fordi den minste berøring var vondt, sier hun.

ADVARTE: Svenske Emma Grahn Wallin sto i dag fram i den svenske avisen Expressen med sin reaksjon på neglelakken Depend Gellack. Det svenske legemiddelverket forbød i går neglelakken. Foto: Privat
ADVARTE: Svenske Emma Grahn Wallin sto i dag fram i den svenske avisen Expressen med sin reaksjon på neglelakken Depend Gellack. Det svenske legemiddelverket forbød i går neglelakken. Foto: Privat Vis mer