Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sommerferien 2020

Trekker ikke Syden-nekt

- Datoene står fast, sier justisminister Monica Mæland (H).

ENDRER IKKE: Flere land har gradvis åpnet opp for innreise, men nordmenn må belage seg på å vente litt til. Video: NTB Scanpix Vis mer

Utenriksdepartementet (UD) fraråder utenlandsreiser fram til 20. august.

Likevel er det ikke hogget i stein at nordmenn ikke får kjenne på sommersol utenfor Norges grenser i år.

FERIEFAVORITT: Malaga (bildet) er blant nordmenns feriefavoritter i Spania. Det europeiske landet åpner for turisme i sommer, men det er fortsatt uvisst om Norge vil gjøre unntak fra dagens reiseråd, som fraråder alle utenlandsreiser fram til 20. august. Foto: NTB scanpix
FERIEFAVORITT: Malaga (bildet) er blant nordmenns feriefavoritter i Spania. Det europeiske landet åpner for turisme i sommer, men det er fortsatt uvisst om Norge vil gjøre unntak fra dagens reiseråd, som fraråder alle utenlandsreiser fram til 20. august. Foto: NTB scanpix Vis mer

Innen 15. juni vil UD vurdere om unntak fra reiserådet kan gjøres for reiser til de nordiske landene. Innen 20. juli skal samme vurdering tas for «enkelte nærliggende europeiske land».

Lørdag ble det kjent at Spania åpner opp for besøk av utenlandske turister fra og med 1. juli.

Spania er et kjært ferieland for mange nordmenn. Likevel vil ikke lørdagens nyhet framskynde regjeringens vurdering av reiseråd-unntak.

Tidsfristene står fast

Det ga justisminister Monica Mæland (H) beskjed om på regjeringens pressekonferanse mandag ettermiddag.

- Det har ikke skjedd endringer i våre tidsplaner per nå, sa justisministeren.

Hun gjentok tidsfristene utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) presenterte for halvannen uke siden:

  • Innen 15. juni vil regjeringen se om det kan gjøres unntak fra reiserådet for reiser til de nordiske landene.
  • Innen 20. juli vil det vurderes om det kan gjøres unntak for reise til enkelte andre nærliggende land i Europa.

- De datoene står fast, sa Mæland mandag.

Helsedirektøren: - For tidlig

UDs vurderinger om reiseråd-unntak vil være basert på råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Vurderingene er avhengig av smittesituasjonen i Norge, Norden og Nord-Europa, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til Dagbladet at de trenger tiden fram til 20. juli for å vurdere om unntak fra reiserådene er veien å gå for destinasjoner utenfor Norden.

- Både Spania og Hellas har sagt at de vil åpne for turisme i sommer. Hvordan ser du på smittesituasjonen i disse landene?

- I Hellas har smittesituasjonen vært gunstigere enn i mange europeiske land. Men vi vet det er en mulighet for at folk fra veldig mange land vil komme sammen når de åpner grensene sine. Så vi må ha gode oversikter over dette, sier Guldvog.

- Spania har hatt en veldig stor belastning. Vi håper at Spania nå er i ferd med å få bedre smittetall. Men det er for tidlig å si om vi kan anbefale reiser til Spania eller ikke.

Helsedirektøren legger til at regjeringen holder i planene for utenlandsreiser, og at det er lagt opp et løp som dels er samordnet med de øvrige nordiske landene, og dels med EU.

Følger utviklingen

Guldvog får støtte fra Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI).

Vold sier til Dagbladet at de følger utviklingen i Europa tett, men mener det er for tidlig å spekulere i hvorvidt det er forsvarlig å endre reiserådet for Spania.

- Dette vurderer vi ikke før fram mot 20. juli.

- Det er fortsatt ganske mange uker til. Hva vil du si til nordmenn som planlegger ferien sin akkurat nå?

- Akkurat nå er det sånn at vi ikke har noen sikkerhet for noen av delene. Ikke vet vi om det kommer til å åpne, og vi vet heller ikke om det blir sånn at man sier at man må holde seg innenfor Norge eller innenfor Norden, sier Vold.

- Per nå jobbes det med disse problemstillingene, og så vil det komme en avgjørelse 15. juni og en ny avgjørelse 20. juli.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Anbefaler norgesferie

Både Line Vold og Bjørn Guldvog sier at det tryggeste er å planlegge for ferie i Norge.

- Vi vet ikke før godt ut i juni hvordan dette blir i Norden, og ikke før langt ut i juli hvordan det blir for andre land. Hvis du skal planlegge ferien, og vil være trygg, så er det å planlegge ferie i Norge det beste alternativet, sier Guldvog.

Dagbladet har tidligere skrevet at flere norske destinasjoner venter turistboom i sommer. Helsedirektøren oppfordrer nordmenn til å tenke spredning når vi planlegger reiseruta for sommeren 2020.

- Det er viktig å prøve å tenke gjennom om man kan komme på steder det kanskje ikke nødvendigvis reiser så mange til, sier Guldvog.

- Norge er et ganske stort land i utstrekning. Det finnes veldig mange vakre steder og flotte områder å oppleve, utenom de store turiststedene. Det er bra at ikke alle møter på ett sted i sommerferien.

Skal rådgi turistkommuner

Ifølge helsedirektøren er det viktig at kommunene nå forbereder seg på at de kan få flere turister enn det de vanligvis har.

- Hvilket ansvar har sentrale myndigheter i å hjelpe kommunene i å være rustet til turisttrykket i sommer?

- Vi har et ansvar i å rådgi kommunene i det å bygge opp kapasitet til å håndtere turiststrømmen. Så vi jobber nå med hvordan vi skal gjøre det enklere for kommunene å gjennomføre den testingen de trenger, sier Guldvog.

- Vi skal naturligvis også bidra til at man får gode overvåkingssystemer, slik har vi har god lokal og nasjonal overvåkning over smitteutbredelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!