Trekker klage og mister doktorgrad

Jon Sudbø aksepterer Helsetilsynets avgjørelse.I ettermiddag kommer dommen fra Universitetet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Jon Sudbø har akseptert at han mister autorisasjonen som lege og tannlege. Etter alt å dømme ville han også bli fratatt sin medisinske doktorgrad. 

Sudbø har trukket klagen over vedtaket i Statens helsetilsyn som fratar ham retten til å praktisere som lege og tannlege. Det opplyser informasjonssjef Nina Vedholm i Statens helsetilsyn til NTB.

Helsetilsynet mener Sudbøs fabrikasjon av forskningsdata i tidsskriftet The Lancet er et så grovt brudd på det som forventes av en leges og tannleges atferd at den allmenne tilliten er betydelig svekket.

Ingen påviste skader

- Etter Statens helsetilsyns vurdering utgjør dette atferd som anses uforenlig med yrkesutøvelse som både lege og tannlege, heter det i vedtaket 21. november.

Klagefristen til helsepersonellnemnda var tre uker, og det er denne klageretten Sudbø nå har meddelt at han ikke kommer til å benytte seg av. 

Helsetilsynet understreker samtidig at det ikke kan dokumenteres at pasienter har lidt skade av forskningsjukset.

Klaget først

Sudbøs umiddelbare reaksjon var at han ikke aksepterte avgjørelsen, og Helsetilsynet mottok en kortfattet klage kort tid etter. Nå er klagen trukket, og Helsetilsynets vedtak er dermed endelig.

Sudbø¸ har mistet sine jobber ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet og Universitetet i Oslo. I ettermiddag blir han trolig fratatt sin doktorgrad av styret på medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo.

Blir fratatt doktorgrad

- Innstillingen til vedtak går ut på at han blir fratatt doktorgraden, sier styreleder Stein A. Evensen, som er dekanus ved medisinsk fakultet.

Noe lignende har aldri skjedd før, og Universitetet i Oslo har dermed måttet ta stilling til hvilke prosedyrer man skal følge.

- Universitetet har ønsket at fakultetsstyret skal avgjøre saken, men vårt vedtak kan ankes til universitetsstyret, sier Evensen til NTB.

Begrunnelsen for å underkjenne Sudbøs doktorgrad er at store deler av avhandlingen er basert på feilaktige og manipulerte data.

Møtet i fakultetsstyret tirsdag ettermiddag er åpent, og alle sakspapirene vil bli lagt fram.

 Sudbøs doktorgrad er første sak på dagsordenen, opplyser Stein A. Evensen. (NTB).

GIR OPP KLAGE: Jon Sudbø trekker klagen over at han er fratatt retten til å praktisere som legfe og tannlege. Og i ettermiddag blir han trolig fratatt doktorgraden av fakultetsstyret ved Universitetet i Oslo.