Sverige som corona-versting:

Trekker konklusjon

OECD innrømmer feil i ny rapport.

BEREGNINGSFEIL: OECD regnet feil om både Tyskland, Nederland, Spania og Sverige i ny coronarapport. Foto: Tt News Agency / NTB / Reuters
BEREGNINGSFEIL: OECD regnet feil om både Tyskland, Nederland, Spania og Sverige i ny coronarapport. Foto: Tt News Agency / NTB / Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 59 900 +431
innlagt 125 +1
døde 543 +18
påvist smittet 96 900 000+694.1K
døde 2 070 000 +17.8K
Se mer

I en rapport, gjennomført av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), ble Sverige utpekt som Europas corona-versting tidligere i november.

Nå trekker OECD konklusjonen, etter å ha blandet opp antall tester per 100 000 innbyggere, skriver svenske Aftonbladet.

- Det er en beregningsfeil for Tyskland, Nederland, Spania og Sverige. Vi vil oppdatere rapporten i løpet av de neste dagene, sier Guillaume Dedet ved OECD til SVT.

HOLDT TALE: Sveriges statsminister holdt en alvorlig tale til det svenske folk og ba de ta ansvar under pandemien. Video: NTB Vis mer

Rapporten pekte på at Sverige er dårligst på å få ned R-tallet, dårligst på å få ned behandlingstida på sykehusenes intensivavdelinger og på å redusere befolkningens bevegelser, blant OECDs medlemsland.

- Skremmende

Professor i infeksjonssykdommer ved Karolinska instituttet, Anders Björkman, rister på hodet over feilen:

- Det er skremmende og oppsiktsvekkende at de slapp igjennom disse faktafeilene. Det vitner om manglende innsikt i coronaepidemien, sier han til SVT.

Tallene viste også at svenskenes bevegelser i dagliglivet bare hadde endret seg 7,2 prosent i forhold til normalen.

Latvia kom nest dårligst ut med bare 8,2 prosent forandring, Danmark nummer 3 fra bunnen med 9,7 prosent og Norge nr. 5 fra bunnen med 11,9 prosent innskrenking i folks bevegelser de første tre månedene.

De verste var best

De store smittelandene Italia og Spania kom best ut med drøyt 20 prosent reduksjon i «folkevandringen». Men der hadde allerede drastiske begrensninger tvunget seg fram.

En sammenlikning mellom de 25 landene av det såkalte R-tallet (reproduksjon/spredning av smitte) viste at Sverige (58 dager), Storbritannia (54) og Frankrike (50) brukte klart lengst tid på å få R-tallet under 1.

Det vil si at gjennomsnittet av covid-19-smittede personer smitter færre enn en person videre.

På statistikken, som i denne sammenlikningen går over åtte måneder, kom Norge ut som 7. best med 27 dager.

Dødshyppigheten

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell var til stede da OECD la fram sin corona-statistikk tidligere i november. Han tok bare selvkritikk på ett punkt ved den svenske coronahåndteringen.

- En av statistikkene peker på dødshyppigheten blant eldre i Sverige. Der hadde vi ønsket at vi visste det vi vet i dag, sier Anders Tegnell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer