- Trekker meg ikke frivillig

JERUSALEM/OSLO (Dagbladet): Ingen i den israelske regjeringen får lov til å ha kontakt med FNs spesialutsending Terje Rød-Larsen. Det gjorde Israels statsminister Ariel Sharon klart etter regjeringsmøtet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Men Sharons egen utenriksminister, og Rød-Larsens mangeårige venn, fredsprisvinner Shimon Peres, er uenig med sjefen, og vil ikke isolere eller utvise den norske FN-diplomaten.

Konflikten toppet seg i går. Sharon hadde i går kveld ennå ikke utvist Rød-Larsen fra Israel. Men det er åpenbart at det spørsmålet står på dagsordenen.

Rød-Larsen sier gjennom sin talsmann at det ikke kommer på tale å trekke seg.

Provokasjoner

Det var den israelske forsvarsministeren Benjamin Ben-Eliezer som begynte stormløpet mot Rød-Larsen i morgennyhetene i israelsk radio. Her beskyldte han Rød-Larsen for å drive med provokasjoner mot Israel.

Forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer er en del av Ariel Sharons sikkerhetskabinett.

- Terje Rød-Larsen har slukt de palestinske standpunktene med krok, snøre og søkke, sa Ben-Eliezer og sa videre at FNs spesialutsending var «skyldig i provokasjoner».

Bakgrunnen er uttalelsene Rød-Larsen kom med da han besøkte ruinene i flyktningleiren i Jenin i forrige uke. Han sa da at det han så var «grusomt utenfor fatteevne» og at Israels hindringer for hjelpearbeiderne var «moralsk forkastelig».

- Jeg mener dette er absolutt, totalt uakseptabelt og uhørt at en okkupantmakt opprettholder et portforbud og holder store deler av sivilbefolkningen i daglig lidelse. Dette må stoppe, sa Terje Rød-Larsen til internasjonale tv-stasjoner.

Terje Rød-Larsen sier gjennom sin pressetalsmann at han ikke vil kommentere en eventuell utvisning før den er reell. Han sier det er uaktuelt å trekke seg på grunn av det israelske hardkjøret.

Gjør det vanskelig

Rød-Larsen sier Sharons beslutning gjør det vanskeligere for ham å gjøre jobben sin, men at det er for tidlig å konkludere med noe som helst.

Rød-Larsen gjentok i går sine inntrykk fra Jenin, men understreket at han aldri har beskyldt Israel for massakre, og at han står ved det han sa.

Ben-Eliezer sa i går at Israel ikke har noe å skjule i Jenin, og at de vil samarbeide med FN-kommisjonen som skal granske hva som skjedde.

Israelske regjeringskilder sier til avisa Ha'aretz at de ikke vil godta at Terje Rød-Larsen, UNRWA-sjefen Peter Hansen og FNs menneskerettighetskoordinator Mary Robinson, deltar.

Ifølge kilder i det diplomatiske miljøet har ingen av de tre vært aktuelle for FN-kommisjonen, men Israels utspill tolkes inn i en kampanje mot internasjonale representanter de mener er antiisraelske.

GIR SEG IKKE: Terje Rød-Larsens kritiske uttalelser etter besøket her i flyktningleiren i Jenin, har ført til massiv kritikk fra Israel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer