PÅVIRKET? Brødrene Dzjokhar og Tamerlan Tsarnajev, som mistenkes for å ha stått bak bombene under Boston maraton, skal ha blitt påvirket av en mystisk armener. Foto: AP / NTB SCANPIX
PÅVIRKET? Brødrene Dzjokhar og Tamerlan Tsarnajev, som mistenkes for å ha stått bak bombene under Boston maraton, skal ha blitt påvirket av en mystisk armener. Foto: AP / NTB SCANPIXVis mer

Trekker mystisk armener inn i Boston-bombingen

Er bare kjent under navnet Misha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brødrene Dzjokhar og Tamerlan Tsarnajev, som mistenkes for å ha stått bak bombene under Boston maraton, skal ha blitt påvirket av en mystisk armener.

Tamerlan Tsarnajev ble drept i sammenstøt med politiet fredag, mens lillebroren Dzjokhar ligger hardt skadd på sykehus.

Amerikansk politi forsøker nå å finne ut hvilket motiv de to brødrene hadde, og om de eventuelt kan knyttes til andre militante aktivister eller grupper.

Radikalisert Slektninger av de to retter en anklagende pekefinger mot en mystisk armener, som skal ha påvirket og radikalisert Tamerlan Tsarnajev, skriver Associated Press.

Den kraftige og skallede armeneren, som er utstyrt med rødlig skjegg, er bare kjent under navnet Misha. Han skal selv ha konvertert fra kristendom til islam.

Ifølge Tsarnajev-brødrenes slektninger var det Misha fikk Tamerlan til å oppgi sin store lidenskap boksing og til å hoppe av musikkstudiene.

Konspirasjonsteorier Under påvirkning av den noe eldre armeneren ble den unge mannen stadig mer opptatt av radikal islamisme og konspirasjonsteorier som at jøder styrer verden og at CIA sto bak terroraksjonene 11. september 2001.

Han ble også en hissig motstander av USAs krigføring i Irak og Afghanistan, noe slektningene mener at Misha var skyld i.

- På en eller annen måte, overtok han hjernen hans, forteller onkelen Ruslan Tsarni.

Dzjokhar Tsamajev så på sin side opp til storebroren og skal ha blitt påvirket av ham.

Moderate sunnier De to brødrene, som emigrerte til USA for ti år siden, kom opprinnelig fra den russiske republikken Dagestan.

Familien er moderate sunnimuslimer, som sjelden snakket politikk eller gikk i moskeen. Etter å ha møtt den mystiske Misha i 2008 eller 2009, ble Tamerlan mer og mer ytterliggående.

Brødrenes far Anzor likte ikke at armeneren kom hjem til dem, og han luftet sin bekymring over måten Misha påvirket Tamerlan på overfor sin egen bror.

Nettsider Etterforskningen så langt har avdekket hvordan Tamerlan Tsarnajev begynte å lese Inspire, en engelskspråklig nettside med bånd til terrornettverket al-Qaida.

Han fattet også interesse for nettsiden Infowars, der konspirasjonsteoriene florerer, forteller familien.

Det er ikke kjent hvor Misha nå oppholder seg, eller om FBI har avhørt den mystiske armeneren. Associated Press har ikke lykkes med å spore ham opp.

(NTB)

ADVARTE FBI: Russland tipset gjentatte ganger FBI om Tamerlan Tsarnajev. Foto: REUTERS/JULIA MALAKIE
ADVARTE FBI: Russland tipset gjentatte ganger FBI om Tamerlan Tsarnajev. Foto: REUTERS/JULIA MALAKIE Vis mer