Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trekker omstridt corona-artikkel

En forskningsartikkel som tydet på at malariamedisinen hydroksyklorokin kunne øke dødsrisikoen for coronapasienter, trekkes tilbake.

MEDISIN: Malariamedisinen hykdosyklorokin er tilbake i varmen. Foto: George Frey / Reuters / NTB scanpix
MEDISIN: Malariamedisinen hykdosyklorokin er tilbake i varmen. Foto: George Frey / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Tre av de fire forfatterne bak studien stilte seg torsdag bak beslutningen om å trekke artikkelen.

Det skjer etter at forskerne fikk kritikk for faktagrunnlaget i artikkelen, skriver The Lancet selv på sine nettsider.

- De klarte ikke å fullføre en uavhengig gjennomgang av det underliggende datagrunnlaget, skriver The Lancet.

Tidligere denne uken ble det kjent at forskningsartikkelen, som ble publisert i det prestisjefylte tidsskriftet The Lancet, skulle granskes. Årsaken er at det er oppdaget potensielle problemer ved en medisinsk database som ble brukt av forskerne.

De undersøkte effekten av malariamedisinene hydroksyklorokin og klorokin på coronapasienter. Konklusjonen var at medikamentene ikke hadde positiv effekt, og at de tvert imot kunne være farlige.

Studien førte til at WHO for en periode stanset forsøk for å finne ut om hydroksyklorokin hjelper mot covid-19. Forskere i flere land har jobbet med å teste medisinen, og også ved Oslo universitetssykehus ble utprøvingen stanset.

Starter studier

Onsdag anbefalte imidlertid WHO at forsøkene kan gjenopptas. Det er konklusjonen etter at en ekspertkomité har undersøkt saken.

Hydroksyklorokin fikk mye oppmerksomhet etter at USAs president Donald Trump sa han hadde tro på medisinen og at han tok den selv for å unngå å bli syk. Trump fikk kritikk siden det foreløpig ikke finnes god dokumentasjon på at medikamentet hjelper mot covid-19.

CORONAVIRUSET: På verdensbasis er det omkring 100 ulike kandidater som jobber med å ferdigstille en vaksine. Reporter: Celina Morken. Video: KameraOne / NTB Scanix Vis mer

Utskjelt

Blant de som har vært ute og kritisert studien er medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Dagbladet.

- Det er en sørgelig vending. Man forventer at vitenskapelige artikler som blir publisert har gjennomgått nødvendig kvalitetssikring og bakgrunnssjekk, slik at man er sikre på at dataene er korrekte, sa Madsen til Dagbladet torsdag.

- Er dette en skandale?

- Ja, dette er en skandale. Det er veldig pinlig for The Lancet. Studien fikk også umiddelbare konsekvenser ved at WHO valgte å midlertidig stoppe studier om hydroksyklorokin og Covid-19, sa han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!