Hongkong-demonstrasjonene:

Trekker omstridt lovforslag

Hongkongs øverste politiske leder gir etter for demonstrantene.

KAOS: Demonstrasjonene i Hongkong fortsetter, og lørdag ble deler av byen stukket i brann, mens demonstranter kaster brustein og murstein mot politiet. Søndag lammet demonstranter igjen den internasjonale flyplassen som finanssenteret er så avhengig av. Video: AP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hongkongs øverste politiske leder, Carrie Lam, trekker det omstridte lovforslaget om en utleveringsavtale med Kina.

STOPP: Hongkongs øverste leder Carrie Lam trekker lovforslaget om utlevering til Kina. Foto: AFP / NTB Scanpix
STOPP: Hongkongs øverste leder Carrie Lam trekker lovforslaget om utlevering til Kina. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det opplyste hun selv under et møte med myndighetene i Hongkong, skriver Sky News.

Tidligere i dag kom det rapporter om at Lam var villig til å gå etter for demonstrantene, og at hun ville trekke lovforslaget.

Nå har hun altså gitt etter for ett av Hongkong-demonstrantenes fem krav.

Demonstrasjoner siden juni

De massive protestene i Hongkong brøt ut i juni da forslaget for første gang ble lansert.

Den foreslåtte utleveringsavtalen ville ha gjort det mulig for Kina å kreve innbyggere i Hongkong utlevert for brudd på kinesisk lov.

NAZI-TAGGING: Opptøyene i Hongkong har vært mange. Nå sammenligner enkelte demonstranter politiet med nazister. Reporter: Emilie Rydning. Video: AP og NTB Scanpix Vis mer

Det ville i praksis ha ført til at handlinger og ytringer som per i dag er lovlig i Hongkong, ville kunne ha blitt gjenstand for straffeforfølgelse av det autoritære regimet i Kina.

Det ville igjen ha undergravet forutsetningen for Hongkongs gjenforening med Kina i 1997, det såkalte «ett land, to styresett»-prinsippet.

MORGENRUSH: Demonstranter i Hongkong stilte seg tirsdag morgen i dørene på flere tog og hindret togtrafikken. Video: AP Vis mer

Lagt i skuffen

Helt siden 15. juni, etter massive demonstrasjoner, har det omstridte lovforslaget vært midlertidig stanset. Myndighetene sa at de ville legge forslaget i en skuff i uoverskuelig framtid, men det var ikke nok for å berolige demonstrantene i Hongkong.

Demonstrasjonene fortsatte, og de siste tre månedene har byen vært rystet av enorme folkemengder og sivil ulydighet.

Millioner har demonstrert i byens gater i løpet av sommeren. Studenter og unge står i spissen for demokratibevegelsen, som frykter at økt innflytelse fra Beijing vil føre til at de mister sine spesielle rettigheter

Demonstrantene krever i tillegg at: Carrie Lam må gå av, politivold må granskes, pågrepne demonstranter må løslates og befolkningen må få større demokratisk frihet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer