Hongkong-demonstrasjonene:

Trekker omstridt lovforslag

Hongkongs øverste politiske leder gir etter for demonstrantene.

KAOS: Demonstrasjonene i Hongkong fortsetter, og lørdag ble deler av byen stukket i brann, mens demonstranter kaster brustein og murstein mot politiet. Søndag lammet demonstranter igjen den internasjonale flyplassen som finanssenteret er så avhengig av. Video: AP. Vis mer

Hongkongs øverste politiske leder, Carrie Lam, trekker det omstridte lovforslaget om en utleveringsavtale med Kina.

STOPP: Hongkongs øverste leder Carrie Lam trekker lovforslaget om utlevering til Kina. Foto: AFP / NTB Scanpix
STOPP: Hongkongs øverste leder Carrie Lam trekker lovforslaget om utlevering til Kina. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det opplyste hun selv under et møte med myndighetene i Hongkong, skriver Sky News.

Tidligere i dag kom det rapporter om at Lam var villig til å gå etter for demonstrantene, og at hun ville trekke lovforslaget.

Nå har hun altså gitt etter for ett av Hongkong-demonstrantenes fem krav.

Demonstrasjoner siden juni

De massive protestene i Hongkong brøt ut i juni da forslaget for første gang ble lansert.

Den foreslåtte utleveringsavtalen ville ha gjort det mulig for Kina å kreve innbyggere i Hongkong utlevert for brudd på kinesisk lov.

NAZI-TAGGING: Opptøyene i Hongkong har vært mange. Nå sammenligner enkelte demonstranter politiet med nazister. Reporter: Emilie Rydning. Video: AP og NTB Scanpix Vis mer

Det ville i praksis ha ført til at handlinger og ytringer som per i dag er lovlig i Hongkong, ville kunne ha blitt gjenstand for straffeforfølgelse av det autoritære regimet i Kina.

Det ville igjen ha undergravet forutsetningen for Hongkongs gjenforening med Kina i 1997, det såkalte «ett land, to styresett»-prinsippet.

MORGENRUSH: Demonstranter i Hongkong stilte seg tirsdag morgen i dørene på flere tog og hindret togtrafikken. Video: AP Vis mer

Lagt i skuffen

Helt siden 15. juni, etter massive demonstrasjoner, har det omstridte lovforslaget vært midlertidig stanset. Myndighetene sa at de ville legge forslaget i en skuff i uoverskuelig framtid, men det var ikke nok for å berolige demonstrantene i Hongkong.

Demonstrasjonene fortsatte, og de siste tre månedene har byen vært rystet av enorme folkemengder og sivil ulydighet.

Millioner har demonstrert i byens gater i løpet av sommeren. Studenter og unge står i spissen for demokratibevegelsen, som frykter at økt innflytelse fra Beijing vil føre til at de mister sine spesielle rettigheter

Demonstrantene krever i tillegg at: Carrie Lam må gå av, politivold må granskes, pågrepne demonstranter må løslates og befolkningen må få større demokratisk frihet.