Trekker Russland-brev: - Rasende

Et brev der en gruppe demokrater ber president Biden om Russland-diplomati vekker raseri. Nå trekker de brevet.

SIGNERTE: Liberale profiler som Alexandria Ocasio-Cortez signerte brevet som tirsdag ble trukket tilbake, etter at det vekket furore i eget parti. Foto: NTB/Michael Brochstein/SOPA Images/Shutterstock
SIGNERTE: Liberale profiler som Alexandria Ocasio-Cortez signerte brevet som tirsdag ble trukket tilbake, etter at det vekket furore i eget parti. Foto: NTB/Michael Brochstein/SOPA Images/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En fraksjon i Det demokratiske partiet i USA, kalt de progressive, vekker nå furore i eget parti og i amerikansk politikk generelt. Mandag kveld dukket det plutselig opp et brev signert 30 av de progressive demokratene i Representantenes hus.

Der ber de om en mer diplomatisk tilnærming til Russlands krig i Ukraina. Gruppa ber blant annet om at president Biden går i direkte dialog med Russland for å få slutt på kamphandlingene i Ukraina.

Det er representanten Pramila Jayapal som leder fraksjonen og står som hovedavsender av brevet. I tillegg har liberale profiler som Alexandria Ocasio-Cortez signert brevet.

- Rasende

Men bare en dag etter at det opprinnelig ble publisert, trekker nå gruppa brevet. Det skjer etter sterk intern misnøye i Det demokratiske partiet.

- Folk er rasende, sa en høytstående demokrat i Representantenes hus før brevet ble trukket tilbake, og refererte særlig til de mest sårbare demokratene som risikerer å miste setene etter mellomvalget i november, skriver CNN.

Meningsmålingene tyder på at demokratene mister flertallet i Representantenes hus etter mellomvalget, og det ligger også an til tett løp om flertallet i Senatet.

Misfornøyde demokrater mener at innholdet i brevet strider mot Det demokratiske partiets standpunkt om å vise resolutt støtte til Ukraina.

Chris Murphy, som er demokratenes sjefforhandler, var blant dem som tok avstand fra brevet.

- Det er en moralsk og strategisk fare å sette seg ned med Putin for tidlig. Da risikerer man å legitimere hans forbrytelser og overlate deler av Ukraina til Russland i en avtale som Putin ikke engang vil respektere, skrev Murphy i en Twitter-melding.

Personalfeil

I en uttalelse etter at brevet ble trukket tilbake, skriver hovedavsender Pramila Jayapal at publisering av brevet skyldes en personalfeil.

«Brevet ble utarbeidet for flere måneder siden, men ble dessverre offentliggjort av personalet uten at det ble gjennomgått først. Som leder av gruppen, påtar jeg meg ansvaret for dette», heter det i uttalelsen ifølge NBC News.

- TAR ANSVARET: Pramila Jayapal, som leder partiets progressive gruppe i Representantenes hus, sier brevet, som ble møtt med skarp kritikk, ble sendt uten en ordentlig gjennomgang og tar på seg ansvaret. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
- TAR ANSVARET: Pramila Jayapal, som leder partiets progressive gruppe i Representantenes hus, sier brevet, som ble møtt med skarp kritikk, ble sendt uten en ordentlig gjennomgang og tar på seg ansvaret. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Vis mer

Jayapal avviser at budskapet i brevet er å bremse USAs støtte til Ukraina, slik Kevin McCarthy, som er Republikanernes minoritetsleder i Representantenes hus, argumenterte for forrige uke.

- Jeg tror folk vil bli sittende i en resesjon, og de vil ikke skrive ut noen blank sjekk til Ukraina, sa McCarthy.

USA er med stor margin den største bidragsyteren til Ukraina. Siden Russlands invasjon i februar har landet bidratt med over 52 milliarder euro i militær, finansiell og humanitær hjelp, ifølge en oversikt fra det tyske Institute for The World Economy (IFW).

EU-landene og EUs institusjoner har bidratt med 29,2 milliarder euro.

Hjelpepakker til Ukraina må godkjennes av begge kamrene i Kongressen og deretter signeres av presidenten.

HØRER IKKE: USAs president Joe Biden kommer med et stikk til en reporter under en pressekonferanse, 19. oktober. Video: Reuters Vis mer

Anerkjente bekymringer

Teksten i brevet har sirkulert i demokratiske kretser minst siden juni, men da var det bare en håndfull folkevalgte som hadde skrevet under på det, får nyhetsbyrået AP opplyst. Siden har enkelte som skrev under, sagt at de ikke lenger står inne for det.

Det hvite hus sa mandag, etter å ha fått brevet, at de anerkjente de progressive demokratenes bekymringer om konflikten i Ukraina, ifølge NTB.

Tirsdag understreket pressetalsperson for Det hvite hus, Karine Jean-Pierre, at det er opp til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj å eventuelt gå i direkte forhandlinger med Russland om en fredsavtale.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer