Trekker seg etter grådighets-kjeft

Johan Fredrik Odfjell blir ikke ny styreleder i Statoil likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Johan Fredrik Odfjell har informert valgkomiteen i Statoil om at han ikke lenger er kandidat til styreledervervet i Norges største selskap, heter det i en børsmelding. 

Komiteen må nå lete etter en ny styrelederkandidat som som kan legges fram for bedriftsforsamlingen. Tidligere olje- og energiminister Marit Arnstad seiler nå opp som storfavoritt.

I dag tidlig ble det kjent at regjeringen trakk sin støtte til Odfjell. Blant andre flere politikere i regjeringspartiene og LO-leder Gerd Liv Valla har gått hardt ut mot at han var innstilt til vervet.

Regjeringens snuoperasjon kom likevel overraskende på mange, etter at olje- og energiminister Odd Roger Enoksen så sent som i går kveld forsvarte Odfjells kandidatur med all tyngde. I Stortingets spørretime i dag  fortalte høyreleder Erna Solberg ifølge NTB fra talerstolen at det også skal ha vært Enoksen som personlig ringte Odfjell for å overtale ham til å stille, for bare åtte dager siden.

I hovedsak har skytset vært rettet mot etterlønnsavtalen Odfjell hadde sikret seg fra Vesta, på 750.000 kroner i året. Men det skapte også storm da flere medier i går avslørte at den tidligere Orkla-styrelederen ble headhuntet til Statoil-vervet av en innleid rekrutteringsekspert som Odfjell selv har benyttet i en årrekke.

Dagbladet har i tillegg konstatert at ingen av de seks kvinnelige statsrådene i Stoltenberg-regjeringen vil si noe om  at Statoils valgkomité igjens så seg ut en mann til det prestisjetunge vervet, til tross for at dette har vært et stort diskusjonsteme internt i partigruppene.

-For å bidra til ro i selskapet har Johan Fredrik Odfjell kommet til at han ikke lenger er kandidat. Det mener jeg er en riktig beslutning, sa statsminister Jens Stoltenberg i Stortings-spørretimen ifølge NA24.

Odfjell selv har ennå ikke kommentert dagens utvikling i saken.

PRESSET UT: Johan Fredrik Odfjell fikk krass kritikk for den lukrative fallskjermen han hadde sikret seg fra Vesta. Foto : SCANPIX
PRESSET UT: Johan Fredrik Odfjell fikk krass kritikk for den lukrative fallskjermen han hadde sikret seg fra Vesta. Foto : SCANPIX Vis mer

Dagbladet.no kommer med mer.

Trekker seg etter grådighets-kjeft
<B>NY STATOIL-STYRELEDER?</B>: Marit Arnstad (Sp) har spist jordbær med de store før, har lang styre-CV, og er kvinne.