Visestatsminister i Østerrike:

Trekker seg etter Ibiza-videoen

Østerrikes visestatsminister, Heinz-Christian Strache, trekker seg etter skandalevideo.

IBIZA: Lørdag kunngjorde Østerrikes visestatsminister, Heinz-Christian Strache, at han trekker seg etter dette. Video: Das Spiegel / NTB Scanpix Vis mer

Lørdag leverte Østerrikes visestatsminister, Heinz-Christian Strache, inn sin oppsigelse etter at en video hvor han angivelig tilbyr offentlige kontrakter til en kvinne som utgir seg for å være fra Russland, i bytte mot økonomisk støtte til valgkampanjen.

Møtet mellom kvinnen og Strache fant sted på den spanske øya Ibiza i juli 2017, tre måneder før valget i Østerrike.

Det påfølgende valget gikk godt for Strache og hans parti, det høyreorienterte Frihetspartiet (FPÖ), som dannet koalisjonsregjering med det konservative partiet ÖVP.

Men lørdag valgte altså Strache å levere inn sin oppsigelse, og ifølge Der Spiegel trekker han seg også som partileder.

«Dum, og en tabbe»

- Jeg leverte inn min oppsigelse som visestatsminister i Østerrike til statsminister Sebastian Kurz (ÖVP), og han har akseptert avgjørelsen, sa Strache på en pressekonferanse.

Strache sa at han fattet avgjørelsen for å hindre at koalisjonsregjeringen bryter sammen. Han uttalte også at han på ulovlig vis har blitt utsatt for et «politisk drap», men tilføyet at hans egen oppførsel i videoen var «dum, og en tabbe», ifølge AP.

Han insisterte også på at han ikke hadde gjort noe ulovlig, men innrømmet at møtet var «et ekstremt forsmedelig fyllerør», ifølge NTB.

VIDEOEN: I videoen tilbyr Strache angivelig infrastruktur-kontrakter til en kvinne som utgir seg for å være en rik, mulig donor fra Russland. Foto: NTB Scanpix
VIDEOEN: I videoen tilbyr Strache angivelig infrastruktur-kontrakter til en kvinne som utgir seg for å være en rik, mulig donor fra Russland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skandalevideoen

I skandalevideoen, som fredag ble publisert av to av Tyskland ledende aviser Der Spiegel og Süddeutsche Zeitung, ser man Strache, partifellen Johann Gudenus og en kvinne som utgir seg for å være niesen til en russisk oligark.

Dekkhistorien hennes var at hun ønsket å investere 250 millioner euro i Østerrike, men forklarte at pengene «faktisk ikke var helt lovlige».

Partene diskuterer blant annet kasinolisenser, salg av et gammelt luksushotell og veiprosjekter. Det diskuteres også om hvorvidt Strache kan hjelpe kvinnen med å sette i stand et oppkjøp av avisa Kronen Zeitung, mot at avisa skriver artikler som gagner FPÖ, skriver Der Spiegel.

- Felle

Etter hvert fatter Strache mistanke, og sier til partikameraten at det er en felle, men partifellen beroliger ham. Nå er det altså klart at Strache hadde rett i mistanken.

Det seks timer lange møtet ble tatt opp med et skjult kamera, og det er usikkert hvem som har laget videoopptaket, ifølge Zeitung.

Kvinnen, som utgir seg for å være russisk, er i virkeligheten en serbiskfødt, østerriksk kvinne. Hun skal til og med ha vært Gudenus', Straches partifelle som deltok på møtet, samboer, ifølge Der Spiegel.

Fredag ble det avholdt et krisemøte i regjeringen i Wien, etter at de to tyske avisene publiserte videoen. Lørdag formiddag ble det avholdt et møte mellom statsministeren og visestatsministeren, før sistnevnte kunngjorde sin avgang på en pressekonferanse like etter.