Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Primærvalget i Iowa:

Trekker seg etter kaosvalg

Troy Price, demokratenes øverste leder i Iowa, trekker seg halvannen uke etter kaoset som utspilte seg etter primærvalget i delstaten.

TREKKER SEG: Lederen for Demokratene i Iowa Troy Price trekker seg etter en mislykket gjennomføring av Demokratenes første nominasjonsvalg. Foto: Charlie Neibergall / AP / NTB scanpix
TREKKER SEG: Lederen for Demokratene i Iowa Troy Price trekker seg etter en mislykket gjennomføring av Demokratenes første nominasjonsvalg. Foto: Charlie Neibergall / AP / NTB scanpix Vis mer

- Faktum er at Demokratene fortjente bedre enn hva som skjedde under primærvalget. Som leder for dette partiet beklager jeg dypt for hva som skjedde og bærer ansvaret for eventuelle feil på vegne av på vegne av Det demokratiske partiet i Iowa, skriver Price i en uttalelse ifølge nyhetsbyrået AP.

Det demokratiske partiet har fått mye kritikk etter omfattende problemer under nominasjonsvalget i staten, som regnes som svært viktig i prosessen for å utpeke partiets presidentkandidat.

Mislykket

Valget 3. februar var preget av tekniske problemer og unøyaktig opptelling. Den mislykkede gjennomføringen truer Iowa status som første delstat ut i nominasjonsprosessen på veien mot Det hvite hus.

Opptellingen brøt sammen 3. februar, og resultatet fra de om lag 1700 folkemøtene ble først klart 6. februar.

Tallene fra partiet viser at Pete Buttigieg leder foran Bernie Sanders med en margin på 0,09 prosentpoeng. AP er blant dem som sier det er umulig å kåre en vinne fordi resultatet publisert fra partiet ikke er nøyaktig.

Både Sanders og Buttigieg krever gjennomgang av deler av resultatene.

Krisemøte

- Samtidig som det er mitt ønske å bli værende i denne rollen og se denne prosessen ferdigstilles, tror jeg at det er på tide for Iowas Demokratiske parti å se framover, og min tilstedeværelse i min nåværende rolle gjør det vanskeligere, skriver Price.

Han vil gi seg så snart partiet velger en erstatter, og lørdag skal det holdes et krisemøte for å gjøre dette, ifølge AP.

Price har tidligere beklaget og kalt forsinkelsen av valgresultatene for uakseptabelt. Han har også lovet at partiet skal gjennomføre en grundig og uavhengig undersøkelse av hva som forårsaket dette.

SEIER: Bernie Sanders vant nominasjonsvalget i USA. Video: CNN Vis mer

Sanders vant i New Hampshire

Det var for øvrig Bernie Sanders som vant Demokratenes andre primærvalg i New Hampshire natt til onsdag norsk tid.

Han sikret seieren med knapp margin foran Buttigieg.

- Denne seieren er begynnelsen på slutten for Donald Trump, sa Sanders til sine tilhengere i New Hampshire da resultatet var klart.

Sanders (78) betegner seg selv som sosialist. I 2016 var han nær ved å vinne over Hillary Clinton i nominasjonskampen.