Trekker seg for andre gang. Avviser partisplittelse

Knut Arild Hareide trakk seg frivillig som både partileder og parlamentarisk leder.

DRIVKRAFT: Knut Arild Hareide skal delta på Drivkraft-konferansen i begynnelsen av februar. Drivkraft består av KrF-ere som er frustrert etter partiets retningsvalg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
DRIVKRAFT: Knut Arild Hareide skal delta på Drivkraft-konferansen i begynnelsen av februar. Drivkraft består av KrF-ere som er frustrert etter partiets retningsvalg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB ScanpixVis mer

I morges fortalte tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide på Politisk kvarter på NRK at han også går av som parlamentarisk leder i partiet.

- Jeg har vært i tvil, og landet til slutt på at det er riktig for meg å si nei. Jeg er glad for at det var en samlet stortingsgruppe som likevel pekte på meg, sier Hareide.

Knut Arild Hareide sa at han ville komme i en vanskelig situasjon som forsvarer - eller kritiker - av regjeringens politikk. Nærmest uansett.

- Jeg har hatt en spesiell rolle knyttet til retningsvalget vi har gjort. Jeg vet at det å være parlamentarisk leder for et regjeringsparti er å være førsteforsvarer for KrF på Stortinget. Samme hva jeg ville sagt når jeg forsvarer eller kritiserer regjeringen, vil det bli stilt spørsmål om mine intensjoner.

Til Dagbladet i vandrehallen utdyper han hvorfor han trakk seg, selv om en samlet stortingsgruppe ønsket at han skulle ta den viktige lederjobben.

- Det var jeg som sa til KrF-velger at vi ikke skulle i regjering med Frp. Jeg tror alle ser at det ville blitt vanskelig å forsvare nettopp en slik regjering, sier Hareide til Dagbladet.

Kommenterer krisemåling

Før helgen kom Dagbladets januarmåling fra Ipsos, der får KrF bare 2,7 prosent oppslutning - den dårligste målingen de noen gang har fått.

Hareide utelukker ikke at målingen hadde vært bedre, hvis partiet hadde hørt på ham og gått til Arbeiderpartiet og Senterpartiet for å danne regjering.

- KrF fikk et løft på meningsmålingene etter talen min i høst. Det skapte en entusiasme, som også var en viktig motivasjonsfaktor for meg, sier Hareide.

- Jeg pekte til venstre fordi jeg mente det både var best for KrF og landet. Jeg mener det største potensialet for partiet ligger til venstre. Så er det ikke sånn at jeg har ledet KrF til de store høyder heller, og jeg tror også det er et stort potensial framover, sier Hareide.

Avviser splittelse

Knut Arild Hareide skal delta på den helt ferske organisasjonen Drivkrafts konferanse i begynnelsen av februar. Drivkraft består av en rekke frustrerte KrF-ere som ønsket at partiet skulle ta en annen retning. Tidligere nestleder Odd Anders With meldte seg ut av KrF da det ble klart at partiet går inn i regjering med Frp, og er sentral i nettverket.

- Er dette et signal om en mulig partisplittelse, der man enten går over til andre partier eller starter et rødere KrF?

- Det kan jeg konsekvent avvise, svarer Hareide.

- Vi står i KrF og min motivasjon ved å delta i Drivkraft er nettopp at jeg ønsker flest mulig med videre i partiet. Jeg tror det er viktig at man blir i KrF og at man har respekt for ulike syn.

- Jeg kommer til å være en pådriver for det i hele mitt politiske virke, sier Hareide.

LYSBAKKEN: Flere la merke til at både statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen fikk ekstra fine plasser i dag. Video: Emilie Rydning. Reporter: Mats Rønning og Geir Ramnefjell. Vis mer