Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helge André Njåstad lekket sensitive opplysninger:

Trekker seg fra alle verv

Helge André Njåstad sa unnskyld til Fremskrittspartiets stortingsgruppe, da han trakk seg fra alle verv.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frps finanstopp og nestsjef på Stortinget, Helge André Njåstad. trekker seg fra alle tillitsverv etter å ha delt sensitive opplysninger med en partifelle, skriver NRK.

- Jeg hadde behov for å få litt andre øyne på vanskelige saker. Når man har dilemmaer å ta stilling til, kan det være greit å drøfte med noen man er fortrolig med. Jeg skulle ikke ha gjort det, og jeg skulle heller ikke ha delt dokumenter. Det var dårlig dømmekraft, sier Njåstad til NRK.

Njåstad sier til Dagbladet at informasjonen ble delt med én partifelle, og at hun ikke gikk videre med informasjonen.

Njåstad var leder av Frp's organisasjonsutvalg i seks år fram til i fjor høst. Organisasjonsutvalget håndterer saker der det har vært brudd på Frp's etiske regelverk. Han var også finanspolitisk talsmann.

Sivert Bjørnstad rykker opp som Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann og Bård Hoksrud går inn i Finanskomiteen for Frp. Njåstad går over i Arbeids- og sosialkomiteen.

- Ikke et mønster

Njåstad snakker med Dagbladet i etterkant av Fremskrittspartiets gruppemøte.

- Jeg er opptatt av å rydde opp i de feilgrep jeg har gjort, og lære som menneske av de feilene jeg har gjort. Jeg sa unnskyld på gruppemøtet for at jeg har satt partiet i den situasjonen. Det er krevende å si til sine kolleger sånne ting, men jeg tar ansvar. Jeg har ikke noe ønske om å bortforklare, sier Njåstad til Dagbladet.

- Du har mistet mye tillit, hvordan skal du gjenbygge den?

- Jeg har en viktig jobb å vise at dette ikke er et mønster med meg, men en feilvurdering jeg har gjort tidligere.

- Du trekker deg fra alle verv etter å ha delt sensitive opplysninger, kort tid etter saken med reiseregningene. Hvordan har den siste tiden vært?

- Det har vært et krevende år, forhåpentligvis gir det meg livserfaring som vil sette meg i stand til å ta bedre beslutninger framover, sier Njåstad.

Njåstad trekker også fram at han framover ønsker å prioritere tid med sin sønn.

Jensen: Måtte få konsekvenser

Siv Jensen uttaler følgende til media om saken:

«Dette er helt uakseptabelt og et klart tillitsbrudd. Jeg har understreket at dette er svært alvorlig og at dette måtte få konsekvenser, og mener det er klokt av Njåstad å trekke seg. De som melder saker inn til organisasjonsutvalget skal være trygge på at utvalget behandler informasjonen fortrolig.

Det er et tillitsbrudd overfor de involverte at informasjonen er delt med én person utenfor utvalget. På vegne av partiet vil jeg beklage overfor de som har vært involvert i saker som det er lekket informasjon fra.

Organisasjonsutvalget har nå fått en sikker og kryptert plattform for å bedre informasjonssikkerheten.»

Ble ordfører som 23-åring

De som sitter i organisasjonsutvalget skal ikke diskutere sakene de behandler med noen utenfor utvalget. Dette innrømmer altså Njåstad å ha gjort en rekke ganger.

Helge André Njåstad har lenge vært en stigende stjerne i Fremskrittspartiet. Som 23-åring ble han ordfører i Austevoll utenfor Bergen. Han satt som ordfører fram til 2013, da han ble valgt inn på Stortinget.

På Stortinget har han hatt en rekke verv i tillegg til leder av organisasjonsutvalget. Fram til i dag var han finanspolitisk talsmann og 2. nestleder i Finanskomiteen.

Njåstad fikk tidligere denne måned mye kritikk for å ha kombinert ferieturer med politiske møter, noe som gjorde at han kunne kreve refusjon av utgiftene fra Stortinget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!