EU-skandalen

Trekker seg fra lederverv

Fagforeningstoppen mottok knappe 50 000 euro i kontanter av en korrupsjonssiktet tidligere EU-parlamentariker. Nå har han et forklaringsproblem.

GÅR AV: Luca Visentini har sagt opp sin stilling som generalsekretær i International Trade Union Confederation (ITUC). Foto: Virginia Mayo / AP / NTB
GÅR AV: Luca Visentini har sagt opp sin stilling som generalsekretær i International Trade Union Confederation (ITUC). Foto: Virginia Mayo / AP / NTB Vis mer
Publisert

Luca Visentini melder sin avgang fra topplederstolen litt under én måned etter at han tiltrådte generalsekretær-stillingen i International Trade Union Confederation (ITUC).

Ifølge SNL er ITUC en internasjonal arbeidstakerorganisasjon som består av flere nasjonale fagforeninger. Dens formål er å fremme arbeidstakeres rettigheter og interesser gjennom internasjonalt samarbeid.

Landsorganisasjonen i Norge (LO), Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) og Unio er tilsluttet ITUC.

Visentini sier opp sin stilling etter å ha innrømmet å ha mottatt tusenvis av euro i kontanter fra tidligere EU-parlamentariker Pier Antonio Panzeri.

Det melder Financial Times.

SIKTET FOR KORRUPSJON: Tidligere Medlem av Europaparlamentet, Pier Antonio Panzeri. Foto: Marc Dossmann / European Parliament / AFP / NTB.
SIKTET FOR KORRUPSJON: Tidligere Medlem av Europaparlamentet, Pier Antonio Panzeri. Foto: Marc Dossmann / European Parliament / AFP / NTB. Vis mer

Konfiskerte 600 000 euro

Panzeri er siktet for korrupsjon i forbindelse med EU-skandalen. Ifølge den britiske avisa er han hovedpersonen i den pågående etterforskningen om at personer innad i Europaparlamentet har mottatt bestikkelser for ulovlig påvirkningsarbeid.

Noen kilder sier at det er golfstaten Qatar som står bak bestikkelsene. Andre peker på Marokko.

Det ble beslaglagt 600 000 euro i kontanter, da belgisk politi raidet huset til Panzeri. Det utgjør rundt 6 millioner kroner.

Lørdag 10. desember meldte NTB at en av Europaparlamentets 14 visepresidenter, Eva Kaili, ble pågrepet av belgisk politi dagen før. I likhet med Panzeri, er hun også siktet for korrupsjon.

PENGEBESLAG: Kontanter som ble beslaglagt av belgisk føderalt politi hjemme hos Pier Antonio Panzeri, Eva Kaili og faren til Kailis hotellrom. Foto: Belgium Federal Polic / AFP / NTB.
PENGEBESLAG: Kontanter som ble beslaglagt av belgisk føderalt politi hjemme hos Pier Antonio Panzeri, Eva Kaili og faren til Kailis hotellrom. Foto: Belgium Federal Polic / AFP / NTB. Vis mer

Avviser korrupsjon

Den avtroppende generalsekretæren for ITUC, Luca Visentini, ble arrestert, men løslatt etter to dager i varetekt, skriver Financial Times.

På nåværende tidspunkt prøver han å renvaske sitt navn, og forklare bakgrunnen til kontantbeløpene i en offisiell uttalelse:

«Jeg har godtatt en donasjon fra Fight Impunity (Panzeri's NGO), lavere enn 50 000 euro, som skulle dekke noen av kostnadene for å finansiere kampanjen min for ITUC-kongressen, og jeg har overført beløpet til ITUCs solidaritetsfond for å betale for forbundets reisekostnader (til Melbourne),» sier Visentini.

ATOMVÅPEN: Russlands president Vladimir Putin lover i en tale om landets militære mål for 2023 at beredskapen til atomstyrkene skal forbedres, og varsler samtidig et nytt våpen. Vis mer

I uttalelsen legger han til at han godtok donasjonen i kontanter på grunn av Panzeris gode rykte, og at pengebeløpet ikke på noen måte var knyttet til et korrupsjonsforsøk, eller ment for å påvirke hans syn på Qatar.

Reiseforbud utenfor EU

Visentini har ikke lov til å kontakte andre mistenkte i etterforskningen, og er tvunget til å be den belgiske påtalemyndigheten om tillatelse for å reise utenfor EU de neste tre månedene.

Italienske etterforskere undersøker overføringer gjort til og fra Visentinis bankkontoer, samt seks andre kontoer knyttet til Panzeri og andre mistenkte i etterforskningen.

Financial Times skriver at det ifølge personer med kjennskap til etterforskningen ikke er funnet tegn på urett av Visentini så langt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer