Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trekker seg fra Polet

Knut Grøholt går fra direktørjobben, men beholder millionlønn og firmabil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Vinmonopolet innkalte til pressekonferanse klokka 13.30 i dag. Der ble det gitt beskjed om at Knut Grøholt trekker seg fra stillingen som administrerende direktør.

- Jeg fikk beskjed fra Grøholt denne uken om at han ville fratre, sa styreleder i Vinmonopolet Siri Beate Hatlen da pressekonferansen startet.

Grøholts stilling reguleres av departementet, og en avtale mellom departementet, Grøholt og Vinmonopolet ble signert i dag.

Grøholts lønn som administrerende direktør har vært på vel halvannen million. Grøholt fortsetter å stå til disposisjon for Vinmonopolet og Helse- og omsorgsdepartementet fram til han går av med pensjon når han fyller 67. Det er tre og et halvt år til.

Han beholder en lønn på 1.2 millioner, firmabil og hjemme-pc.

Ikke en ønsket situasjon

- Jeg har overveid situasjonen, og funnet at det er riktig å fratre. Jeg mener det er eneste riktige beslutning, sier Grøholt.

Han sa også at Ekjord-saken har skapt uro og uønsket oppmerksomhet rundt Vinmonopolet. Til Dagbladet.no sier Grøholt at forholdet til de ansatte i vinmonopolet har vært svingende:

- Særlig etter at tidligere styreleder Harald Arnkværn ba om fornyet tillit men ikke fikk det, har jeg måttet tenke gjennom situasjonen på ny, sier Grøholt.

- Jeg håper at jeg kan bidra til at det nå blir ro, sier han.

-
Syns du du fortjener å beholde direktørlønna?

- Det vil jeg ikke kommentere.

Hardt år for Vinmonopolet

Det har vært et stormfullt år i Vinmonopolet, som startet med beskyldnigner om smøring av ansatte i januar.

Vinimportøren Ekjord AS hadde gitt ansatte ved Vinmonopolet med dyre middager og fine viner. Tre ansatte ble oppsagt, men fikk senere jobben tilbake.

Grøholt ble selv beskyldt for smøring, fordi han ved to anledninger hadde vært med på relasjonsreiser på Telenor og Bravidas regning.

Leste de ansattes e-post

I kjølvannet av smørebeskyldningene fikk privatetterforsker Erling Grimstad i oppdrag av Vinmonopolet å komme til bunns i påstandene. 

Styreleder Harald Arnkværn kom i konflikt med de ansatte og måtte fratre sin stilling etter at det ble avdekket at han hadde godkjent at Grimstad gikk gjennom ansattes e-poster i forbindelse med granskningen. Hensikten med e-snokingen var å sjekke hvem om hadde hatt befatning med korrupsjon.

Grøholts fratredelse kommer bare en drøy måned etter at Arnkværn trakk seg i oktober..

I likhet med i Arnkværns tilfelle, begrunnes Grøholt sin oppsigelse med at han ikke lenger har de ansattes tillit.

De ansatte misliker avtalen

Ingen ansatterepresentanter var til stede på pressekonferansen, men til Dagbladet.no sier hovedtillitsvalgt i Vinmonopolets funksjonærklubb, Helge Storvik, at Grøholts avgang fra direktørstillingen ikke kom som noen overraskelse.

- Etter at Arnkværn måtte gå, syntes vi bare det er naturlig at Grøholt også måtte trekke seg, sier Storvik.

Men hovedtillitsvalgt stiller seg undrende til at Grøholt får fortsette i Vinmonopolet under gunstige arbeidsbetingelser.

- At det inngås sånne avtaler i næringslivet er ikke noe nytt for oss. Men det betyr ikke at vi liker det.

- Hadde det vært meg, hadde jeg nok ikke fått fortsette, sier Storvik.

Etter at Dagbladet avslørte epost-lesingen, gikk polets to fagforeninger til anmeldelse av styrelederen for brudd på personvernloven.

Så sent som for en måned siden sa Grøholt til NRK at det var uaktuelt for han å trekke seg, selv om styrelederen i selskapet gikk av.

Grøholt får beholde ansettelse og lønn til han går av med pensjon om tre og et halvt år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!