Trekker seg fra prestisjepris

Etter at Dagbladet stilte henne spørsmål om «Brobyggerprisen» sitt samarbeid med organisasjonen Muslim World League, som eksperter knytter til Saudi-Arabias autoritære regime, trekker Cecilia Brækhus seg som juryleder for prisen.

TREKKER SEG: Cecilia Brækhus trekker seg fra vervet som juryleder for «Brobyggerprisen». Foto: Terje Bendiksby / NTB
TREKKER SEG: Cecilia Brækhus trekker seg fra vervet som juryleder for «Brobyggerprisen». Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

- Jeg gikk inn i dette for å være med på å bygge broer mellom ulike kulturer og religioner. Jeg har nå blitt gjort kjent med forhold jeg burde vært informert om tidligere. Disse opplysningene gjør det umulig å fortsette mitt samarbeid med organisasjonen, sier Cecilia Brækhus i en pressemelding.

Meldingen kommer etter at Dagbladet stilte Brækhus spørsmål om hennes verv som juryleder for den såkalte «Brobyggerprisen».

Dagbladet forteller i dag historien om hvordan Mohammad al-Issa - tidligere justisminister i Saudi-Arabia, nå leder for den Saudi-baserte organisasjonen Muslim World League (MWL) - fikk tildelt prisen i år, etter at MWL først hadde betalt Aamir J. Sheikh og Kjell Magne Bondevik over fire millioner kroner.

Sheikh er grunnleggeren av prisen, og annonserte tildelingen sammen med Bondevik.

- Dette kjenner jeg ikke til, sa juryleder Brækhus da Dagbladet spurte om kontakten mellom Sheikh og MWL.

Aamir Sheikh kommenterer:

- Dette kom overraskende på meg. Hvis Brækhus hadde kontaktet meg på forhånd ville jeg ha gitt henne all nødvendige informasjon, slik at hun ikke trengte å bygge på Dagbladets ensidige fremstilling. Det er veldig synd at hun trekker seg, men det er bare å ta hennes beslutning til etterretning.

Fikk penger

Korrupsjonsekspert Guro Slettermark sier det er god grunn til å stille spørsmål ved omstendighetene rundt prisen.

Sheikh på sin side har overfor Dagbladet vært tydelig på at ingen kan «kjøpe seg» til å få «Brobyggerprisen»:

- Ingen kan eller har noen gang «bestilt» prisen. Det har alltid vært verdige prisvinnere, skriver Sheikh i en e-post.

- Dette er en påstand som vi tar sterkt avstand fra. Det er 14. Augustkomiteen sin brobyggerpris-jury, som undertegnede verken er jurymedlem eller har stemmerett i, som har besluttet å tildele årets brobyggerpris 2021 til tre ledere for de monoteistiske religionene. Alle prisvinnerne driver et aktivt fredsarbeid. Juryen er uavhengig og gjør sine selvstendige vurderinger i forhold til hvem som fortjener denne prisen. Ingen kan eller har noen gang «bestilt» prisen. Det har alltid vært verdige prisvinnere som har bidratt til å bygge bro mellom mennesker, kulturer og religioner, svarer Sheikh.

- Jeg svarer ikke på flere spørsmål nå, skriver Kjell Magne Bondevik i en e-post.

Fikk penger

Dagbladet har avslørt hvordan Muslim World League overførte over fire millioner til Sheikhs stiftelse Dialog For Fred.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik i år mottok drøyt 3,2 millioner kroner av pengene. 2,75 millioner kroner av Bondeviks honorar ble overført til Oslosenteret, hvor Bondevik er styreleder.

Bondevik og Sheikh har introdusert MWLs leder for totalt fire statsråder - deriblant statsminister Erna Solberg.

Samarbeidet har vekket sterke politiske reaksjoner.

Muslim World League og leder Mohammad al-Issa har ikke besvart Dagbladets henvendelse om kommentar om prisutdelingen. I tidligere samtaler med Dagbladet, har al-Issa uttrykt at han setter pris på Brobyggerprisen fra 14. August komiteen Norge, men at han ikke har bedt om den.

FÅTT PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte har fått over tre millioner kroner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Knyttes til regimet

Muslim World League er sterkt tilknyttet, og i stor grad finansiert av, det saudiarabiske autoritære regimet, ifølge eksperter Dagbladet har snakket med.

Saudi-Arabias ambassadør til Norge har bekreftet overfor Dagbladet at Muslim Wold League finansieres via et fond som er underlagt Saudi-Arabias regjering.

Bondevik og Sheikh viser til MWLs leder Mohammad al-Issa, som sier at MWL er en internasjonal, uavhengig organisasjonen som ikke finansieres av noen stat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer