Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trekker seg fra styret i Politihøgskolen

Kriminolog Liv Finstad trekker seg fra styret for Politihøgskolen i Oslo i protest mot måten skolen drives på. Hun mener samtidig at rektor og flere andre personer i ledelsen bør skiftes ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til justisministeren skriver Finstad at skolen har samarbeidet med Overvåkningspolitiet om å sikkerhetsklarere styremedlemmene, noe som er i strid med retningslinjene fra departementet. Samtidig er hun meget bekymret over måten skolen ledes på.

Overrasket

Rektor Kari Larsen Kvakkestad ved Politihøgskolen er overrasket over kritikken. Hun viser til at det ikke er ledelsen ved skolen som ville at styremedlemmene skulle sikkerhetsklareres, men tidligere styreformann Gjermund Tveito. Derfor oppfatter hun Finstads kritikk som en kritikk mot styret, og ikke mot skoleledelsen.

Kvakkestad får støtte av Gjermund Tveito som var leder av høgskolestyret fra 1992 til 1995.

- Jeg mente det var en selvfølge at styremedlemmene ble sikkerhetsklarert, slik at styret kunne behandle saker som var graderte. Det sa departementet nei til, og da ble det nedsatt et arbeidsutvalg bestående av meg, rektor og Ann Kristin Olsen, som var de tre sikkerhetsklarerte medlemmene i styret. Vi behandlet sakene som var sikkerhetsklarerte, sier han.

Tveito skjønner ikke kritikken fra Finstad, og sier at det ikke er noen grunn til å angripe skolens ledelse.

- Skulle hun angripe noen, så måtte det i så fall være meg, sier han.

Forsøkt fjernet

Det er Justisdepartementet som bestemmer hvem som skal sitte i styret i Politihøgskolen. Liv Finstad ble i 1992 oppnevnt fordi hun er 1. amanuensis i kriminologi ved Universitetet i Oslo, og til tross for sin bakgrunn som bystyremedlem for RV i Oslo.

- Det er først i det siste at jeg har fått bekreftet at forsøket på å sikkerhetsklarere styret dreide seg om et forsøk på å få meg fjernet. Det har jeg fra kilder som jeg ikke har noen grunn til å tvile på, sier Finstad.

Politihøgskolen har helt siden starten i 1992 ønsket å sikkerhetsklarere styremedlemmene, men Justisdepartementet har hele tiden sagt nei.

Lytter ikke

Overfor NTB sier Finstad at sikkerhetsklareringen bare er ett av flere forhold som førte til at hun og hennes varamedlem Nils Christie i romjulen skrev brev til justisdepartementet med beskjed om at de trekker seg.

- Det var en vanskelig avgjørelse, og jeg synes det er svært beklagelig at jeg må trekke meg. Men samtidig går det en grense for hva jeg kan finne meg i av dårlig behandling og trakassering, sier hun.

Finstad beskriver seg selv som et engasjert medlem av styret, og hun har tatt opp saker etter å ha blitt kontaktet av folk som har vært berørt av sakene.

- Problemet er at ledelsen ved skolen ikke lytter når styremedlemmer tar opp saker, og de gjør heller ikke en god nok jobb med å få alle sider av en sak belyst, sier hun.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!