Trekker seg fra Vinmonopolet

Styreleder Harald Arnkværn går av etter epostskandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Etter et møte med helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad i ettermiddag, ga Harald Arnkværn beskjed om at han trekker seg fra vervet som styreleder i Vinmonopolet med umiddelbar virkning.

- Det var ingen vanskelig beslutning. Den var helt opplagt når de ansatte ikke har tillit til meg, sier den nå avgåtte styrelereden til NTB.

Harald Arnkværn har vurdert sin egen stilling siden han under forrige ukes styremøte spurte styremedlemmene om han hadde deres tillit. Representanten for de ansatte svarte i brevs form dagen etter at tilliten var borte.

Epost-snoking

I juni i år kunne Dagbladet avsløre at ledelsen i Vinmonopolet, via advokat Erling Grimstad, hadde leid inn dataeksperter fra selskapet IBAS for å granske polets epostservere og to filservere.

Ledelsen kopierte  og leste epost til og fra sine ansatte i forbindelse med en intern granskning av smøreskandalen som hadde herjet konsernet gjennom våren.

Hensikten med e-snokingen var å sjekke hvem om hadde hatt befatning med korrupsjon.

- Jeg har godkjent det og ser ingen problemer med det, sa styrleder Harald Arnkværn til Dagbladet i forbindelse med avsløringen.

Rasende fagforening

TRAKK SEG: Harald Arnkværn ga beskjed om at han trekker seg som styreleder i Vinmonopolet etter et møte med helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad. Foto: SCANPIX
TRAKK SEG: Harald Arnkværn ga beskjed om at han trekker seg som styreleder i Vinmonopolet etter et møte med helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad. Foto: SCANPIX Vis mer

De ansatte syntes imidlertid at ledelsens snoking i epost og annet datamateriale var alt annet enn uproblematisk.

- Jeg blir så frustrert og forbanna at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg, sa leder i Funksjonærklubben i Vinmonopolet, Helge Storvik, til Dagbladet. 

I august gikk polets to fagforeninger til anmeldelse av styrelederen for brudd på personvernloven.

Anmeldt av Datatilsynet

Etter å ha undersøkt forholdene valgte Datatilsynet å gjøre det samme. Denne anmeldelsen ligger nå hos Oslo politidistrikt.

Tilsynet påpekte altfor dårlige rutiner for informasjonssikkerhet i Vinmonopolet, og refset ledelsen for ikke å ha orientert tillitsvalgte og ansatte før de gikk gjennom e-posten deres.

- Arbeidsgiver er eier av informasjonssystemet, og kan i prinsippet bestemme at ansatte ikke har tillatelse til noen privat kommunikasjon i det hele tatt. Det største problemet er mangelen på kjøreregler i forkant, sa Datatilsynets avdelingsdirektør Leif T. Aanensen til Dagbladet.no.

Styreleder i Vinmonopolet Harald Arnkværn (til høyre), Helge Storvik og Juul Lyseggen, som representerer de to fagforeningene ved Vinmonopolet før møtet med helseminister Sylvia Brustad i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer