Trekker seg i protest

- Useriøs prosess, sier advokat som ville bli nytt barneombud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg er oppgitt. Departementet inviterer seriøse søkere til å kaste bort tiden sin. Jeg synes hele prosessen er uheldig, sier advokat Thea Totland til Dagbladet.

I går sendte bistandsadvokaten et brev til barne- og likestillingsdepartementet hvor hun gjør det klart at hun ikke lenger er søker. Advokaten, som har jobbet særlig med barns rettigheter og barnevernssaker, skriver i brevet at hun er forundret over ansettelsesprosessen om et nytt barneombud.

Brev i protest

Til Dagbladet sier advokat Totland dette:

- Ja, dette er en markering fra min side. Absolutt. Jeg ser ikke noen grunn til at jeg skal være en del av dette.

Siden Manuela Ramin-Osmundsen måtte gå etter å ha utnevnt venninnen Ida Hjorth Kraby som nytt barneombud i vår, har barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt vært øverste ansvarlig for å finne et nytt barneombud.

Torsdag ble det klart at Huitfeldt nå er inhabil i saken fordi en hennes tidligere sjef og kollega i forskningsstiftelsen Fafo har søkt jobben. Nå er det justisminister Knut Storberget som har saken.

- Holdt for narr

Foto: Frank Karlsen
Foto: Frank Karlsen Vis mer

I et brev har Huitfeldt bedt Justis- og politidepartements lovavdeling vurdere hennes habilitet.

I brevet kommer det fram at Delphi Consulting mener Fløtten er «særlig relevant for stillingens om barneombud». Det var dråpen som fikk det til å renne over for Totland.

- Jeg tror nok flere med meg vil føle at en blir holdt for narr. Nå er vi tilbake på venninnemiddager og slikt. Jeg synes nesten det er rart at de tør, sier Totland.

Etter at søknadsfristen gikk ut i april, har hodejegerteamet, Delphi Consulting, hatt mulighet til å be nye kandidater søke jobben som barneombud. En rekke ganger har derfor barne- og familiedepartementet oppdatert den offentlige søkerlista med nye navn.

Den siste kandidaten som ble lagt til listen er Huitfeldts sjef i Fafo, Tone Fløtten. Huitfeldt har i dag permisjon fra jobben i Fafo.

Huitfeldts venninne

- Når jeg leser på departementets sider om hva som er i ferd med å skje, må jeg jo si at heller ikke i denne runden har prosessen vært reell. Situasjonen likner svært på den forrige.

Også her er det snakk om en venninne og tidligere kolleger. Det framstår som underliggende det samme, sier hun og legger til:

Trekker seg i protest

- Dessuten er det jo et poeng at lovavdelingens svar om Huitfeldt er inhabil kommer dager før Fløtten har sendt sin formelle søknad. Forvaltningsmessig er jo ikke det i riktig rekkefølge, sier Totland.