D-DAG TIRSDAG:  Et telefonmøte tirsdag vil føre nærmere et svar om det blir ekstraordinært landsmøte i Senterpartiet. Her ledertrioen på en pressekonferanse på Stortinget etter et sentralstyremøte 18. desember: Fra venstre nestleder Trygve Slagsvold Vedum, partileder Liv Signe Navarsete og nestleder Ola Borten Moe. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix.
D-DAG TIRSDAG: Et telefonmøte tirsdag vil føre nærmere et svar om det blir ekstraordinært landsmøte i Senterpartiet. Her ledertrioen på en pressekonferanse på Stortinget etter et sentralstyremøte 18. desember: Fra venstre nestleder Trygve Slagsvold Vedum, partileder Liv Signe Navarsete og nestleder Ola Borten Moe. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix.Vis mer

Trekker seg ikke uten at Borten Moe også går

Tirsdag blir D-dagen for Liv Signe Navarsete. Knapt flertall mot ekstraordinært landsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag vil et telefonmøte med Senterparti-toppene trolig avgjøre om partileder Liv Signe Navarsete må belage seg på ekstraordinært landsmøte og valg av ny ledelse.

Flertallet i sentralstyret har imidlertid tillit til den omstridte lederen.

Det var partiledelsen som nylig tok initiativ til å møte fylkeslederne tidlig neste uke til et telefonmøte for å drøfte den dype krisen som partiet befinner seg i.

Dagbladet vet at telefonmøtet er berammet til tirsdag.

- Også Borten Moe ut Ved ekstraordinært landsmøte velges ny ledelse, og både Navarsete og nestleder Ola Borten Moe må da trolig tre til side.

- Liv Signes situasjon må ses i sammenheng med Ola Borten Moes framtid i partiet. Det er naturlig å se på hele arbeidsutvalget og sammensetningen i sentralstyret, sier sentralstyremedlem Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim til Dagbladet.

Partiledelsen, og spesielt Navarsete, har fått kraftig kritikk i etterkant av valget. Det toppet seg med den knusende evalueringsrapporten som ble lagt fram like før jul, og stormen økte i styrke da det ble kjent at hun like etter valget i fjor ringte daværende statsrådskollega Bård Vegar Solhjell for å få han til å legge E16 gjennom hjemstedet Lærdal i tunnel, som fordyret veiprosjektet med 400 millioner kroner.

Maktkampen mellom Navarsete og nestleder Ola Borten Moe har fått kritikerne til å kreve at begge to må tre av. Kilder tett på Navarsete sier til Dagsavisen at hun ikke er interessert i å sette vervet sitt på spill uten at også Borten Moe gjør det.

Den andre nestlederen Trygve Slagsvold Vedum har seilt opp som en høyaktuell kandidat til å ta over roret.

Rent flertall Ifølge NRK har flere av fylkeslederne og sentrale Sp-politikere fra hele landet organisert seg i et forsøk på å samle støtte for å avholde et ekstraordinært landsmøte i Senterpartiet så raskt som mulig. Til det kreves det rent flertall, enten i sentralstyret eller landsstyret.

Mange i partiet er imidlertid sterke motstandere av å gå til et så drastisk skritt nå, over ett år før det ordinære landsmøtet.

Navarsete, som har valgt å vokte sine ord og ikke uttale seg i hytt og pine mens stormen har rast som verst den siste uka, har gitt uttrykk for at uroen rundt henne ikke kan fortsette.

- Jeg er en fighter Til Klassekampen fredag sa hun at hun ikke vil trekke seg og understreket at hun er en fighter. Men bråket gjør at hun senere samme dag ba partiet avklare om hele ledelsen har tillit.

Dersom det betyr at det skal holdes et ekstraordinært landsmøte der partiet velger ny ledelse, så er det greit for henne.

Flere i partiet karakteriserer situasjonen i partiet som hjerteskjærende. Folk som tradisjonelt har tilhørt Navarsetes fløy, mener partilederen allerede nå må gi et signal om at hun ikke tar gjenvalg i 2015.

Støtte Blant Navarsetes kolleger i sentralstyret sier et flertall at det ikke vil være lurt å kalle inn til ekstraordinært landsmøte nå.

Sju av tolv medlemmer sier til VG at de ikke ønsker dette, og vil isteden frede partilederen til 2015.

Både Borten Moe og Vedum sier et kontant nei, det samme gjør Erling Laugsand, Hilde Furuseth Johansen, Ingunn Dalaker Øderud, Gro-Anita Mykjåland og Bjørg Bergheim.

- Jeg har full tillit til Liv Signe og synes hun er en dyktig leder, sier Ingunn Dalaker Øderud til avisen.

- Ingen lederstrid - For meg er det ingen lederstrid i partiet, og jeg ser ingen grunn til å ha et ekstraordinært landsmøte. De som er valgt, er for meg valgt fram til 2015 - det gjelder både arbeidsutvalget, leder og sentralstyre, sier Johansen.

De eneste som sier ja til ekstraordinært landsmøte, er Per Inge Bjerknes og Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.

Navarsete selv og Bengt Fasteraune sier kanskje/kanskje ikke, mens Janne Sjelmo Nordås ikke har gitt noe svar.

Krisemåling Mens det blåser som verst i Senterpartiet, flykter velgerne fra partiet. På en fersk meningsmåling som Norfakta har laget for Klassekampen og Nationen, er resultatet en oppslutning på skarve 3,9 prosent.

Partiet er dermed under sperregrensa, og resultatet ved et stortingsvalg ville vært ett enslig mandat - ni færre enn i dag. Oppslutningen er langt under 5,5 prosent som partiet fikk i det historisk svake stortingsvalget i september.

Målingen viser dessuten at lojaliteten er lav hos Senterpartiets velgere. Bare 64 prosent av dem som stemte Sp i fjor, ville gjort det samme nå.

(NTB/Dagbladet).

 VIL HA EKSTRAORDINÆRT LANDSMØTE:  Sentralstyremedlem Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim fra Akershus. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix.
VIL HA EKSTRAORDINÆRT LANDSMØTE: Sentralstyremedlem Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim fra Akershus. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix. Vis mer