Trekker seg som nestlederkandidat

Under en uke før Miljøpartiet de grønnes landsmøte trekker Lan Marie Berg (33) seg som kandidat til nestledervervet.

TREKKER KANDIDATUR: Lan Marie Berg har tatt en fot i bakken og kommet til at hun ikke ønsker å bli nestleder i MDG likevel.  Foto: Hans Arne Vedlog
TREKKER KANDIDATUR: Lan Marie Berg har tatt en fot i bakken og kommet til at hun ikke ønsker å bli nestleder i MDG likevel. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tok en fot i bakken med meg selv i helga. Da tenkte jeg gjennom hvor mange helger og kvelder som finnes fram mot valget 2021, og hvor mange av de jeg synes det var greit å være borte fra både ettåringen min hjemme, og hvordan det skulle bli. Jeg har kommet fram til at det beste både for partiet og meg er at jeg «gønner på» i Oslo og gjør alt jeg kan for at vi skal vinne valget i Oslo. Vi får inn en knallsterk ledelse uansett, også uten meg.

Det sier Lan Marie Berg til Dagbladet.

Berg er en av MDGs mest profilerte kandidater og er til vanlig byråd for miljø og samferdsel i Oslo, men har hatt mammapermisjon siden januar.

Hun var innstilt av valgkomiteen i partiet til nestledervervet, sammen med Arild Hermstad, med Una Aina Bastholm som leder. Førstkommende lørdag avholder partiet ledervalget på sitt digitale landsmøte.

Lørdag ga Lan imidlertid valgkomiteen beskjed om at hun ikke lenger er kandidat.

Hadde gledet seg

- For kort tid siden sa du i et intervju med TV2 at du var topp motivert. Hva har endret seg?

LAN: MDGs frontfigur i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, fikk flest personstemmer i valget i hovedstaden. Vis mer

- Jeg er fortsatt topp motivert. Jeg hadde gledet meg mye til å gå inn i ledelsen og samarbeide med de andre der om å bygge opp partiorganisasjonen i 2021. Jeg gleder meg også kjempemye til å komme tilbake til jobben som byråd. Men det har vært en kald vurdering av hvor mye tid som finnes og hvordan jeg tror det kommer til å føles å ha alle de forventingene som kommermed å ha et nestlederverv. Jeg tror det viktigste nå er at jeg bruker tiden min på å vinne valget i Oslo og at vi får en knallsterk ledelse uansett, sier hun.

Ble utfordret

To kvinner har utfordret Lan i kampen om nestledervervet: Toine C. Sannes fra Nordland og Kriss Rokkan Iversen (42) fra Troms og Finnmark.

Begge har argumentert mot Oslo-dominans i ledergruppa hvis valgkomiteens innstilling blir stående.

- Du har fått to utfordrere, var det det at du fryktet å tape?

- Nei, det var mer en vurdering som jeg gjorde når jeg så at jeg måtte ta en fot i bakken med meg selv. Så har vi en sterk ledelse som kan innfri forventningene om å reise rundt i landet og besøke lokallag, sier Berg.

Hun sier det har vært drevet en god valgkamp om ledervervene i partiet.

- Vi har snakket mye om politikk og er veldig samstemt. Vi vil prioritere klima og miljø, vi vil jobbe knallhardt for å komme over sperregrensa og er enige om at byene er viktig for å lykkes i dette. Og det var viktig for meg. Jeg er sikker på at både Kriss og Toine vil gjøre en god jobb. Det har vært en god tone og ingen bitter strid. Det setter jeg pris på, sier hun.

Valgkomiteen i MDG vil nå innstille på en ny nestlederkandidat i stedet for Lan Marie Berg.

- Er det dumt for partiet at det kommer nå så seint?

- Ja, men det er dessverre noen ganger slik det blir, og det er også en del av prosessen. For min del har det vært en erkjennelse som også har kommet gjennom valgkampen at jeg er trygg på at både Toine og Kriss vil gjøre en god jobb og at jeg kan bruke min tid på å drive valgkamp i Oslo, sier Lan som sier hun ikke vil peke på en favoritt av de to.

- Nei, har tro på at valgkomiteen vil falle ned på den de synes er best. De har gjort et grundig arbeid hele veien.

Har det bra

I slutten av november i fjor kom meldingen om at Berg var sykmeldt ut året. Deretter gikk hun rett ut i permisjon. Arild Hermstad har i mellomtiden vært hennes vikar som byråd.

- Det var et spennende prosjekt å bli mor og så gå ut i valgkamp rett etter dette. Jeg var stort sett i valgkamp fra datteren vår ble født og startet i full jobb og valgkamp tre måneder senere. Det var et fantastisk valg for oss, vi doblet oss nesten i Oslo og det var veldig bra. Deretter var det rett inn i forhandlinger. Det var litt å drive rovdrift på kroppen. Men nå er det veldig bra. Jeg har vært i permisjon med datteren min siden januar og fått masse tid med henne. Jeg er veldig glad for den muligheten og de ordningene vi har i Norge slik at vi får mye tid med barna det første året.

GIR SEG IKKE I POLITIKKEN: Lan Marie Berg mener ingenting egentlig har endret seg. Foto: Hans Arne Vedlog
GIR SEG IKKE I POLITIKKEN: Lan Marie Berg mener ingenting egentlig har endret seg. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Ikke farvel til politikken

Hets og hatske meldinger har deretter ikke spilt inn forsikrer hun:

- Det er noe som er en del av hverdagen for mange politikere. Det er dumt, men det går ikke innpå meg på samme måte som før lenger. Det har blitt enklere å skille mellom det som er rollen min og det som er meg. Det skal ikke være slik og det gjør jobben vanskeligere, men det har ikke vært en del av vurderingen og jeg tror ikke denne vurderingen vil endre det i stor grad heller.

Hun avviser også at det blir farvel til politikken den dagen hun går av som byråd.

- Nei, på ingen måte. Det er ingenting som endrer seg. Det er bare det at jeg ikke tar et nytt verv. Dette er realisme for meg. Jeg har en ettåring hjemme, fra høsten skal jeg balansere livet som småbarnsmor for første gang med barnehage og alt det innebærer og jeg har en viktig jobb i som byråd.

- Jeg har gjennom livet tenkt at det er viktig å si ja til utfordringer og har utfordret unge kvinner til å gjøre det samme. Det er så ofte vi ikke rekker opp hånda fordi vi har våre tvil om at det ikke vil gå, for eksempel, men så tror jeg også det er en kunst og noen ganger si nei, og det er det jeg har kommet fram til denne gangen. Jeg tror det er det riktige valget også for partiet akkurat nå.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer