Trekker seg: - Tåler ikke mer

Høyre-topp i Møre og Romsdal trekker seg fra alle verv i partiet, og kommer med påstander om ukultur. - Jeg har vært nede i et svart hull, sier Renate Soleim til Dagbladet.

FERDIG PÅ DAGEN: Renate Soleim trekker seg fra alle verv i Høyre - med tungt hjerte. Foto: Privat
FERDIG PÅ DAGEN: Renate Soleim trekker seg fra alle verv i Høyre - med tungt hjerte. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er veldig, veldig vanskelig, sier Renate Soleim til Dagbladet.

Fram til i dag hadde Soleim en rekke sentrale verv i Møre og Romsdal Høyre.

Men nå trekker hun seg som leder i Rauma Høyre, som leder i Høyres kvinneforum i Møre og Romsdal, og fra et styreverv i arbeidsutvalget til Høyre i fylket.

Hun har fått nok.

- Sykmeldt

Soleim sier at hun varslet om en hendelse i partiet før sommeren, og at håndteringen av dette varselet er den utslagsgivende årsaken til at hun nå trekker seg helt fra partiet.

- Varselet har ikke blitt håndtert profesjonelt nok av ledelsen i fylkeslaget. Til slutt skaffet jeg meg advokat, fordi det gikk så lang tid. Jeg har vært sykmeldt siden mai, sier Soleim.

- Trakassering

Hun vil ikke gå i detalj på hva varselet omhandler. Dagbladet er kjent med at det også er kommet et varsel på Soleim.

Hun beskriver dette varselet som grunnløs gjengjeldelse som følge av hennes varsel.

- Det er snakk om hersketeknikker og hersking over lang tid. Ufin ordbruk, trakassering, utskjelling man ikke skal få. Jeg har vært nede i et svart hull, forklarer Soleim.

Kjenner seg igjen i Trond Giske

Soleim etterlyser nå en bedre varslingskultur i Høyre i Møre og Romsdal, hvor varslere ivaretas på en bedre måte enn hun opplever å ha blitt.

- Jeg skulle ønske den som varslet ble tatt bedre vare på av Høyre, og at den det ble varslet om i mindre grad ble skånet. Jeg har stor forståelse for at dette er vanskelig, men jeg har kommet til ei grense hvor jeg ikke tåler mer, sier hun.

Soleim sier hun kjenner seg igjen i Trond Giske, og kjøret han opplevde etter varslene mot ham nådde forsidene i avisene.

- På søndag så jeg dokumentarfilmen «Makta rår» og jeg kjente meg igjen i det Trond Giske sa på slutten, da en journalist spurte hva han følte nå. Han svarte «sorg og lettelse». Jeg kjenner på sorg, fordi jeg elsker å drive med politikk og er Høyre-dame på min hals. Men jeg kjenner også lettelse, for nå trenger jeg å gå videre.

Høyre: - Trist

Dagbladet har kontaktet fylkesleder i Møre og Romsdal Høyre, Monica Molvær. Hun er forelagt påstandene fra Soleim.

- Det er Høyres hovedorganisasjon som håndterer varslingssaker i partiet, og jeg viser til generalsekretær for uttalelse, sier Molvær til Dagbladet.

- Jeg synes det er trist at Renate Soleim trekker seg fra sine verv i Høyre. Jeg vet at hun har vært en ressurs for partiet og har lagt ned stor innsats i Åndalsnes og Møre og Romsdal gjennom mange år. Vi kommenterer ikke varsler fra eller mot enkeltpersoner, sier generalsekretær i Høyre, Tom Erlend Skaug til Dagbladet.

- Generelt er det slik at vi følger opp alle varsler i Høyre i henhold til våre rutiner og etiske retningslinjer. Dersom det konstateres brudd på retningslinjene, så vil det bli reaksjoner. Vi ønsker en lav terskel for varsling i partiet, og alle varsler tas på alvor. Det er viktig for oss at det skal være en positiv opplevelse å engasjere seg i Høyre, og vi bruker mye tid på intern bevisstgjøring omkring våre etiske retningslinjer, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer