UT AV BELEIRET BY:  Ukrainskemregjeringsstyrker på vei ut fra byen Debaltseve torsdag. Prorussiske styrker har tatt kontrollen over den strategisk viktige jernbanebyen. Foto: Gleb Garanich, Reuters/NTB Scanpix.
UT AV BELEIRET BY: Ukrainskemregjeringsstyrker på vei ut fra byen Debaltseve torsdag. Prorussiske styrker har tatt kontrollen over den strategisk viktige jernbanebyen. Foto: Gleb Garanich, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

Trekker seg ut av beleiret østfront

Og nå får Ukraina russisk gass igjen - ut uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukraina begynte torsdag å trekke tilbake tunge våpen fra fronten øst i landet, opplyser den ukrainske hæren.

Tilbaketrekkingen er et viktig punkt i fredsplanen med opprørerne.

- Ukraina begynner i dag tilbaketrekkingen av 100 millimeters kanoner fra frontlinjen. Dette er det første skrittet i tilbaketrekkingen av tunge våpen, heter det i en offisiell uttalelse fra forsvaret.

Beskjeden kommer etter to rolige døgn med en klar nedtrapping av volden.

I løpet av 48 timer er ingen soldater blitt drept ved fronten for første gang på lang tid.

- Vi ser en reduksjon i fiendtlighetene for andre dag på rad. Dermed nærmer vi oss betingelsene for en tilbaketrekking av våpen, sa Andrij Lysenko, talsmann for Ukrainas sikkerhetsråd, tidligere torsdag.

Han sa også at fire soldater er såret i løpet av de 24 siste timene, men ingen er drept. Døgnet før ble kun én soldat såret.

Skaper håp
Den relativt rolige situasjonen tolkes som et tegn på at våpenhvilen holder. Avtalen trådte i kraft 15. februar, men kort tid etter rykket likevel de prorussiske separatistene fram og inntok den strategisk viktige byen Debaltseve.

Pro-russiske separatister hevder de har startet tilbaketrekningen av tunge våpen fra enkelte områder.

Ukraina har tidligere uttalt at de vil gjøre det samme når krigshandlingene stanser.

Gasskonflikt
Samtidig ser det også ut til at gasskonflikten mellom de to landene trappes ned.

Både russiske Gazprom og ukrainske Naftogaz har den siste tiden beskyldt hverandre for å bryte avtaler, og Gazprom har truet med å stenge gasstilførselen til nabolandet hvis ikke gassen blir betalt på forhånd.

Torsdag opplyste imidlertid det russiske selskapet at Ukraina har betalt for gass ut uka, og at de nå ønsker et kompromiss i forhandlingene.

(NTB-Reuters-AFP).