Trekker seg ut av Irak

Spania har bestemt seg for å sende hjem de spanske soldatene i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Spanias påtroppende statsminister Rodriguez Zapatero sier de spanske soldatene i Irak skal hentes hjem.

Det nyvalgte sosialistpartiet har hele tida vært mot krigen. Zapatero gikk ut med valgløfte om at soldatene skulle hjem. I dag varsler han at det skal skje innen 30. juni. Datoen er da makten skal overlates til irakerne.

- Krigen mot Irak var en skandale. Okkupasjonen av Irak var en skandale, sa Zapatero (43) til radiostasjonen Cadena Ser i sitt første intervju etter valgseieren.

I november i fjor viste en meningsmåling at hele 85 prosent av den spanske befolkningen mente det ikke var riktig å gå til krig mot Irak. Statsminister Jose Maria Aznar var dermed i utakt med befolkningen når han sendte 1300 soldater til krigen.

Terrorbombene i Madrid 11. mars skapte økt oppslutningn om fredslinja og det konservative partiets klare forsprang på meningsmålingene ble snudd til seier for opposisjonen. Det skyldtes blant annet at statsminister Aznar ble beskyldt for å villede befolkningen av valgtaktiske grunner. De skyldte tidlig på ETA og ikke på al Quaeda, selv om etteretningen visste at sporene pekte mot sistnevnte.

Zapatero har ifølge avisa El Mundo lovet å forme en ny regjering med fokus på å bekjempe terrorisme. Zapatero vant valget og fikk rundt 42.5 prosent av stemmene og 164 seter i parlamentet. Det regjerende partiet Partido Popular fikk 148 seter. Ved valget for fire år siden hadde sosialistene bare 125 seter, mens PP hadde 183.

- Vi er ved starten på en ny politisk majoritet, en ny tid med en annen vilje, andre former, en annen ånd, sa Zapatero i intervjuet.

Valgdeltakelsen var svært høy, hele 76 prosent stemte.

TREKKES UT: Spania trekker soldatene sine ut av Irak.
<B>VALGVINNER:</B> LEder av sosialistpartiet PSOE Jose Luis Rodriguez Zapatero vant valget i Spania. I sitt første intervju etter seiren, slår han an tonen og varsler en ny linje.