Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trekker seg ut av Irak

Storbritannia vil kutte styrkene sine i Irak med ti prosent innen mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Britenes begrunnelse for å starte tilbaketrekkingen ut av krigsherjede Irak er at irakiske sikkerhetssstyrker er blitt dyktigere til å ta seg av sikkerheten, ifølge forsvarsministeren John Reid.

Hvis Storbritannia kutter styrkene sine i Irak med ti prosent, betyr det en reduksjon på 800 soldater, ifølge en hastemelding fra nyhetsbyrået Ap i ettermiddag.

Uten kontroll

- La meg understreke at reduksjonene jeg har annonsert ikke er en del av overleveringen av sikkerhetsansvaret på operasjonsnivået, sier Reid til britenes House of Commons.

Forsvarsministeren sa videre at reduksjonen skyldes operasjonelle grunner - mer enn politiske.

Akkurat dette argumentet vil sannsynligvis møte motbør. Aldri før har irakiske sikkerhetsstyrker - og amerikanske og britiske styrker likeså - hatt så liten kontroll i Irak som i dag.

Landet er på vei inn i full borgerkrig.

Hengt, drept og skadd

NOK EN BILBOMBE: Irakiske styrker på åstedet etter at en bilbombe eksploderte i det den britisk konvoy kom kjørende i Harithyahi-området i Bagdad i dag. Nå ønsker britene å trekke ut ti prosent av styrkene de har i Irak. Foto: MOHAMMED JALIL/EPA
NOK EN BILBOMBE: Irakiske styrker på åstedet etter at en bilbombe eksploderte i det den britisk konvoy kom kjørende i Harithyahi-området i Bagdad i dag. Nå ønsker britene å trekke ut ti prosent av styrkene de har i Irak. Foto: MOHAMMED JALIL/EPA Vis mer

Det går knapt en dag uten at store antall irakere blir drept i bombeangrep, hevnaksjoner og selvmordsaksjoner. Seinest i går døde minst 66 personer i ulike angrep i hovedstaden Bagdad.

I kveld melder nyhetsbyrået Ap om at irakisk politi har funnet fire menn hengende fra en ledningsmast i et av Bagdads slumområder. Funnet av de døde mennene skjedde bare timer etter at en rekke bilbomber og raketter gikk av på et markedsområde. Minst 58 mennesker ble drept. Mer enn 200 ble skadd.

At irakisk politi og sikkerhetsstyrker har mer kontroll enn tidligere, vises i hvert fall ikke på den dystre døds- og skadestatistikken i Irak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!