Trekker seg ut fra Aceh

Indonesia trekker tilbake tropper fra den lenge krigsherjede Aceh-provinsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 800 soldater trakk seg ut fra den flomrammede Aceh-provinsen søndag etter at opprørere leverte over en fjerdedel av våpnene sine. Disse forpliktelsene tyder på at en fredsavtale skal gjøre ende på hele tre tiår med voldelige kamper, melder Associated Press.

15 000 mistet livet  

Hvis demobiliseringen og avvæpningen går rolig for seg, vil håpet om gjennomføringen av en fredsavtale stige. Krigen har krevd 15 000 menneskeliv.

- Overrekkingen av våpen fra de tidligere opprørerne er et nytt kapittel som gjør oss alle stolte, og som hjelper vårt mål om å skape fred i Aceh som mennesker har lengtet etter i årevis, sier den militære kommandøren Supiadin til AP.

Til tross for optimismen er mange folk fortsatt skeptiske. Tidligere avtaler har feilet, og de følger nøye med om denne avtalen vil gå i havn.

Tortur og voldtekter

Menneskerettighetsgrupper anklager Indonesias hær, og delvis opprørerne, for henrettelser, tortur, bortføringer og voldtekter i løpet av den 29 år lange krigen. Mange tilskuere sa de var glad for å se at soldatene gikk søndag.

- De kom for å "sikre" Aceh, når det faktisk var de som truet oss, sier 50 år gamle Kat Cut fra østre Aceh til AP.

- Vi har fått nok av dem, fortsetter kvinnen som stiller seg svært tvilsom til fredsavtalen.

Det har blitt gjort forsøk på å ende konflikten helt siden Aceh-provinsen ble rammet av tsunamien 26. desember 2004. 131 000 mennesker døde og flere millioner mistet hjemmene sine i denne forferdelige naturkatastrofen.