Høyre-topp

Trekker seg

I et eksklusivt intervju med Dagbladet forteller gruppeleder i Oslo Høyre, Øystein Sundelin, at han trekker seg med umiddelbar virkning. - Jeg har vært langt nede, sier han om dagene etter mistillitserklæringen.

TREKKER SEG: Øystein Sundelin legger ned kampen mot mistillitserklæringa fra egne medlemmer. Nå er han ferdig som gruppeleder for Oslo Høyre. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
TREKKER SEG: Øystein Sundelin legger ned kampen mot mistillitserklæringa fra egne medlemmer. Nå er han ferdig som gruppeleder for Oslo Høyre. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ble det kjent at Oslo Høyre vil vrake sin egen gruppeleder, Øystein Sundelin (35). I sin begrunnelse lister initiativtakerne opp «uheldige hendelser» som skal ha ødelagt deres tillit til gruppelederen.

Dommen skulle etter planen ha kommet i kveld, når Oslo Høyre møtes for å behandle mistillitsforslaget som 20 av 33 bystyremedlemmer har skrevet under på.

Sundelin hadde varslet at han tar kampen for sitt politiske liv på møtet.

Men i et eksklusivt intervju med Dagbladet mandag ettermiddag avlyser Sundelin kampen for ledervervet. Han trekker seg nå som gruppeleder for Oslo Høyre, og ber sine støttespillere legge våpnene ned og slutte rekkene.

- Jeg trekker meg. Jeg vil at Oslo Høyre skal ha en åpen og god diskusjon som fordrer at jeg nå setter partiet først og tar mitt navn bort fra bordet. Det er av respekt for Oslo Høyre som har gitt meg så mange muligheter over mange år, sier Sundelin til Dagbladet.

- Når jeg ser mediedekningen som blir av sånne prosesser, så lider jeg med partiet jeg har brukt all min tid på i 15 år. Hvis jeg kan jeg sette en stopper for det, så gjør jeg det. Nå kan gruppen har en lederdiskusjon basert på at mitt navn ikke er en del av lederdiskusjonen, fortsetter han.

VEIVALG: Øystein Sundelin er såret etter utfallene mot ham fra partifeller. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
VEIVALG: Øystein Sundelin er såret etter utfallene mot ham fra partifeller. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det har vært mye vondt

Sundelin hadde oddsen mot seg i forkant av møtet i kveld, men vil ikke utelukke at han hadde kommet seirende ut av en votering.

- Men selv om det hadde endt med votering og jeg hadde oppnådd et marginalt flertall, så ville veien med å samle bystyregruppa vår vært veldig lang etter en slik runde. Da er det lettere om jeg bare trer til side.

- Er du ferdig i Oslo Høyre nå?

- Tiden vil vise det. Men jeg avslutter i alle fall denne prosessen. En prosess som har vært vond og smertefull for meg, det har vært lite søvn og mye vondt i helga, sier han.

Anne Haabeth Rygg vil nå overta ledervervet etter Sundelin.

- Tenkt nøye

Han ønsker ikke å karakterisere motivene til de som stilte seg bak mistillitsforslaget.

- Jeg vil ikke kommentere bakgrunnen eller hvorfor ting er gjort som de er blitt gjort. Men jeg håper lærdommen i Oslo Høyre er at vi kan ta slike typer prosesser på en egnet måte internt, framfor en full offentlig skittentøysvask.

- I helga ville du kjempe. Nå gir du deg. Hva har endret seg?

- Dette kom så brått på fredag morgen. Jeg har brukt helgen på å tenke nøye gjennom alt som er sagt og gjort. Uansett hvor langt nede man havner når man leser påstander fra langvarige kolleger, jeg har brukt helga til å tenke gjennom for hvordan Oslo Høyre kan komme best ut av den situasjonen som er skapt, sier Sundelin.

Tar selvkritikk

Han tar avstand fra alle påstander om renkespill og løgn som en del av lederstilen.

- Jeg tar full avstand fra det som er sagt om meg i media. Det er utrolig leit at de som har vært mine interne motstandere i partiet har brukt så skarpe ord om meg som de har. Personangrepene har vært fryktelig sårende.

Blant kritikerne er Eirik Lae Solberg, tidligere gruppeleder for Oslo Høyre. Sundelin sier han tror samarbeidet med Lae Solberg vil forløpe seg profesjonelt i tida framover.

- Men alle som er opptatt av politikken vi gikk inn i Oslo Høyre for, ser at dette har vært en uheldig framgangsmåte, og en dårlig helg for Oslo Høyre, sier Sundelin.

- Tar du selvkritikk for noe fra din lederperiode?

- Jeg har hatt det utrolig gøy som gruppeleder for Oslo Høyre, og har garantert, som mange andre ledere, satt igang prosesser på en litt dårlig måte. Men jeg har vært lydhør når det har vært uenighet. Det gode arbeidet vi har gjort gjenspeiles i framgang på målingene. At veivalget mot et grønnere og mer moderne Oslo Høyre har gitt oss flere velgere det siste er jeg ikke i tvil om.

- Men du er en politisk spiller, en som har sett «House of Cards» grundig, for å si det sånn?

- Vet ikke hva jeg skal si til det, annet enn at politikken har noen krevende sider. Men jeg gikk inn i politikken på grunn av fritt skolevalg og lavere skatter, og det er fortsatt grunnen til at jeg er med i politikken, ikke for å kjempe om posisjoner.

UKLOKT: Inga Marte Thorkildsen mener det var uklokt å gi skoledirektørene lønnsøkning. Video: Nina Hansen/Steinar Suvatne Vis mer

- Har vært langt nede

Sundelin sier han nå overlater det til bystyregruppa i Høyre å ha diskusjonen om han skal gis andre tillitsverv. Og han ønsker å takke de som har støttet ham gjennom helga.

- Jeg setter veldig stor pris på alle tilbakemeldingene jeg har fått gjennom helgen. Det er mye varme og omsorg fra kolleger i politikken. Det har gjort alle disse timene lettere. Jeg har vært langt nede, utrolig såra og lei meg, sier han.

- Hva har såret mest?

- Det er karakteristikker fra partikolleger over mange år, personer som aldri har sagt disse tingene direkte til meg, istedenfor nå velger å si disse tingene i pressen.

Fylkesleder Heidi Nordby Lunde sier saken er trist.

- Dette er en veldig voksent beslutning av Øystein, og jeg har stor respekt for den beslutningen han har fattet. Det gir partiet mulighet til å finne en annen løsning og bygge laget og vinne valget 2023, sier hun til Dagbladet.

- Behandlingen Øystein har fått har vært lei. Han Har vært et talent vi har satset på i 10 år, og jeg ser fortsatt på ham som et politisk talent. Han er flink og grundig. Man kan være uenig om ledelse, og mistillit kan være helt legitimt i visse situasjoner, men det er det siste verktøyet i verktøykassa. Dette kunne blitt håndtert på en annen måte, ikke minst av respekt for innsatsen Øystein har lagt ned, fortsetter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer