Eva Kristin Hansen:

Trekker seg

Stortingspresident Eva Kristin Hansen trekker seg i lys av politiets etterforskning av pendlersakene. Politiet har åpnet etterforskning etter opplysninger om seks saker der ikke navngitte stortingsrepresentanter kan ha praktisert reglene feil.

DELER: Eva Kristin Hansen forteller om detaljer fra privatlivet sitt og forteller om da hun var syk. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo politidistrikt skriver torsdag kveld i en pressemelding at de åpner etterforskning av pendler-sakene.

- Oslo Statsadvokater har i dag bedt Oslo politidistrikt etterforske om stortingspolitikere har begått bedrageri eller annet lovbrudd i forbindelse med mottatt pendlerleilighet fra Stortinget, skriver de i en pressemelding.

- Uholdbart for Stortinget

Overfor NTB sier stortingspresident Eva Kristin Hansen at hun trekker seg - bare minutter etter at det ble kjent at politiet innleder etterforskning av pendlersakene.

- Det har i kveld blitt kjent at Oslo politidistrikt er blitt bedt om å etterforske seks ikke navngitte stortingsrepresentanter etter oppslag i mediene. Jeg tar det for gitt at jeg er blant dem, sier Hansen til NTB.

- Jeg mener det er uholdbart for Stortinget å ha en stortingspresident som er under politietterforskning. Jeg har derfor kontaktet min partileder og parlamentariske leder og orientert om at jeg vil trekke meg som stortingspresident, sier hun videre.

Regelverket sier at stortingsrepresentanter har krav på pendlerbolig hvis de er folkeregistrert eller faktisk bosatt mer enn 40 kilometer i kjørelengde fra Stortinget.

DELER: Eva Kristin Hansen forteller om detaljer fra privatlivet sitt og forteller om da hun var syk. Video: Dagbladet TV Vis mer

Etterforskningen beordres selv om påtalemyndigheten ikke har mottatt noen anmeldelse fra Stortinget.

- Gjennom mediene har det i løpet av høsten framkommet minst seks navngitte stortingsrepresentanters mulige feilpraktisering av nevnte regelverk. Flere av de folkevalgte har også uttalt seg i mediene, skriver førstestatsadvokat Lars Erik Alfheim i etterforskningsordren som ble offentliggjort torsdag kveld.

- Klok beslutning

Tirsdag ble det kjent at hun har hatt pendlerbolig i tre år mens hun eide en bolig i Ski, 29 kilometer fra Stortinget. Det er kortere enn grensen for å få gratis pendlerleilighet. Hansen var da folkeregistrert i Trondheim, der hun lånte et rom hos tidligere Ap-nestleder Trond Giske. Hun har i dag forklart seg for de parlamentariske lederne på Stortinget.

RART: Sylvi Listhaug syns det er underlig at Eva Kristin Hansen ikke stille seg spørsmålet om pendlerbolig. Video: Dagbladet TV Vis mer

- En klok beslutning. Her var det ingen vei utenom. Det er viktig at folk flest ser at det er likhet for loven, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til Dagbladet rett etter at Hansen trakk seg.

Frp-lederen oppfordret allerede i går Hansen om å vurdere sin stilling etter avsløringene om at hun har fått dekket pendlerleilighet i strid med reglene.

- Nå handler det om å gjenreise tilliten til hele det politiske systemet. Da må vi ha en stortingspresident som har den nødvendige tilliten både på Stortinget og blant folk flest, sier Listhaug.

Saken oppdateres

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer