Forskermiljøet raser:

Trekker sjokk- rapport om onani

- Hva i all verden tenkte de på?!

MÅNELYST: Karl Andersson fikk den oppsiktsvekkende studien sin publisert i et anerkjent tidsskrift. Da ble det bråk. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
MÅNELYST: Karl Andersson fikk den oppsiktsvekkende studien sin publisert i et anerkjent tidsskrift. Da ble det bråk. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert

I tre måneder onanerte antropolog Karl Andersson til tegninger og tegneserier som viste nakne gutter mellom 5 og 15 år.

Formålet til den svenske doktorgradskandidaten ved Universitetet i Manchester var ifølge ham selv å «forstå de japanske mennene som gjør det samme».

Han viste til subkulturen shotacon, som ofte blir forkortet til shota, som er en manga- og anime-sjanger som framstiller mindreårige gutter på en seksualisert måte.

Andersson klarte å få resultatene fra den helt spesielle studien publisert i det anerkjente, fagfellevurderte tidsskriftet Qualitative Research.

Da ble det rabalder.

Nå har Qualitative Research avpublisert forskningsartikkelen. Det varsler de på sitt eget nettsted.

TABBE: I tredje episoden av HBO-serien «House of the Dragon» fikk observante seere øye på noe som ikke skulle være der. Video: HBO Max / «House of the Dragon» Vis mer

- Normaliserer pedofili

Etter at forskningsartikkelen ble publisert, gikk det hett for seg i britiske medier.

Mange mente at den legitimerte overgrep mot barn, og spurte om hva i all verden tidsskriftet hadde tenkt på.

- Å onanere til bilder av unge gutter og framstille det som forskning, normaliserer pedofili, sa professor i sosiologi ved University College London, Alice Sullivan, til det britiske utdanningsmagasinet Times Higher Education.

En talsperson for National Society for the Prevention of Cruelty to Children, som jobber for å forebygge overgrep mot barn, sa dette til The Guardian:

- Det at denne studien ble publisert i en fagfellevurdert tidsskrift er svært urovekkende.

- Bidrag til seksuelt misbruk

På Qualitative Researchs nettside står det at de har gått gjennom alle klagene publiseringen har medført.

- Vi har sett på metode og materiale, etikken, tidsskriftets overordnede vurderingsprosess, og artikkelens potensial til å forårsake skade, spesielt gjennom mulig legitimering av og bidrag til seksuelle overgrep mot barn, skriver de.

Har ikke kommentert

Videre skriver de at personene som fagfellevurderte studierapporten ikke tok opp de etiske forholdene i den.

- De to fagfellebedømmerne som vurderte notatet tok ikke opp etiske bekymringer i forhold til metode og materiale i sine vurderinger, står det.

Karl Andersson har foreløpig ikke kommentert avpubliseringen.

Universitetet i Manchester ønsker ikke å kommentere avpubliseringen overfor bransjenettstedet Research Professional News.

Reagerte med avsky

The Guardian skriver at også akademikere og politikere reagerte med avsky på rapporten som har navnet «I am not alone – we are all alone: Using masturbation as an ethnographic method in research on shota subculture in Japan».

Oxford University-historiker Mara Keire langet ut på Twitter:

- Hvordan ble en beskrivelse av studieforfatteren som masturberte til bilder av unge gutter fagfellevurdert og publisert, spurte hun.

- Hvorfor skal hardtarbeidende skattebetalere i min valgkrefts måtte betale for at en akademiker skriver om sin erfaring med å masturbere til japansk porno, spurte den konservative politiker Neil O'Brien.

Qualitative Researchs beklager at de publiserte forskningsartikkelen.

- Tidsskriftsredaktørene og utgiveren beklager på det sterkeste til lesere som ble negativt påvirket av publiseringen av dette verket, skriver de.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer