JAKTER PENGER ETTER MEDLEMSJUKS:

Trekker SOS Rasisme for retten - igjen

Lokallag i SOS Rasisme nektet å vedta forelegg på 50 000 kroner og krav om 1,8 millioner kroner i erstatning for grove bedragerier. Nå havner saken i retten.

KREVES FOR MILLIONBELØP: Et lokallag i SOS Rasisme nektet å vedta forelegg på 50 000 kroner i forelegg og krav om 1,8 millioner kroner i erstatning for grove bedragerier. Nå havner saken i retten. Bildet viser en låssmed som bisto under politiets ransaking i SOS Rasisme sine lokaler i Haugesund i 2012.
Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
KREVES FOR MILLIONBELØP: Et lokallag i SOS Rasisme nektet å vedta forelegg på 50 000 kroner i forelegg og krav om 1,8 millioner kroner i erstatning for grove bedragerier. Nå havner saken i retten. Bildet viser en låssmed som bisto under politiets ransaking i SOS Rasisme sine lokaler i Haugesund i 2012. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I november ga politimesteren i Sør-Vest et forelegg til SOS Rasismes lokallag i Haugesund på 50 000 kroner. Bakgrunnen var grove bedragerier mot Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) i 2007, 2008 og 2009. SOS Rasisme oppga for høye medlemstall og fikk utbetalt for mye pengestøtte i disse årene.

Med forelegget fulgte også et krav om skadeerstatning til LNU på 1,8 millioner kroner.

- Forelegget er ikke vedtatt av Haugesund SOS Rasisme, sier organisasjonens advokat Erik Lea til Dagbladet.

Dermed er det duket for en ny runde i retten, sju år etter at Dagbladet avslørte medlemsjuks i organisasjonen. Saken er berammet til slutten av juni og skal gå i Haugaland tingrett.

Største lokallag

- Erstatningskravet mot lokallaget tilsvarer det beløpet som tillitsvalgte og ansatte i SOS Rasisme tidligere er dømt for å bedra, eller medvirket til å bedra, støttegiveren LNU for, sier politiadvokat Hallvard Gardshol Bjørndal til Dagbladet.

- Hvorfor holder dere et lokallag økonomisk ansvarlig nå?

- Haugesund SOS Rasisme var lenge det største lokallaget i organisjonen og mottok dermed store deler av utbyttet fra bedrageriene mot LNU. To av styremedlemmene i lokallaget ble også dømt for å begå bedrageriene. Lokallaget Haugesund SOS Rasisme anses således som sentralt i bedrageriet mot LNU, sier Bjørndal.

Medlemslister Dagbladet har gjennomgått, viste at SOS Rasisme hevdet så mange som 7 113 personer under 26 år betalte kontingent for Haugesund SOS Rasisme i 2008. Ifølge Statistisk sentralbyrå bodde det 10 500 unge under 24 år i kommunen det samme året.

Truer million-eiendom
Politiet har tidligere tatt heft både i Haugesund SOS Rasismes lokaler i sentrum av byen og beslag i flere bankkontoer. Kontorlokalene ble i sin tid kjøpt for over to millioner kroner og var i flere år hovedkontor for SOS Rasismes sentralledd og økonomiutvalg.

Dersom lokallaget blir dømt i tingretten, og ikke klarer å gjøre opp erstatningskravet i kontanter, kan kontorene bli tvangssolgt og pengene inndrevet til fordel for LNU.

RASSIA: Politiet slo til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund i 2012. Nå kan lokalene ryke. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
RASSIA: Politiet slo til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund i 2012. Nå kan lokalene ryke. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- I en tidligere erstatningssak LNU reiste mot SOS rasisme ble SOS rasisme som kjent dømt til å tilbakebetale ca. 9,7 millioner kr., med tillegg av sakskostnader og renter, til LNU. Av disse midlene har det så langt lykkes oss å tvangsinndrive ca. 4 millioner fra SOS rasisme, sier LNUs advokat Steffen Brandstad til Dagbladet.

- At det nå er en mulighet til å få inn ytterligere et betydelig beløp er min klient tilfreds med. Dette er midler som vil gå til viktig barne- og ungdomsarbeid, sier Brandstad.

Dømt til fengsel

I fjor ble åtte sentrale ledere, ansatte og tillitsvalgte i SOS Rasisme dømt for bedragerier i anledning medlemsjuks og juks med kursstøtte i samme sak. Dommen var på over 340 sider. Fire av dem anket til lagmannsretten, men Gulating beskrev dommen som riktig, grundig og forstandig, og forkastet ankene.

Mangeårig styreleder i Haugesund SOS Rasisme er også tidligere daglig leder i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen (61). Larsen ble dømt til fengsel i to år, hvorav halvannet år betinget, for grovt bedrageri og økonomisk utroskap.

Larsen ble også dømt til å betale NAV 387 280 kroner og inndragning av 560 000 kroner.

Nå blir Larsen sentral i en ny rettssak, som styreleder i lokallaget.

NY RETTSSAK: i 2016 gikk en langvarig rettsak mot tidligere ledere og ansatte SOS Rasisme. Tidligere daglig leder Kjell Gunnar Larsen ble forsvart av John Christian Elden og Erik Lea. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NY RETTSSAK: i 2016 gikk en langvarig rettsak mot tidligere ledere og ansatte SOS Rasisme. Tidligere daglig leder Kjell Gunnar Larsen ble forsvart av John Christian Elden og Erik Lea. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Etter de omfattende frifinnelsene mot de personlig tiltalte i SOS-saken i fjor, er det vanskelig å se hva SOS i Haugesund kan eller skal klandres for. Vi mener derfor det ikke er grunnlag for boten og erstatningskravet og har valgt å la retten avgjøre spørsmålet, sier Larsens forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

SOS Rasisme er tidligere dømt for omfattende medlemsjuks i to sivile søksmål fra støttegivere: Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner vant fram med et søksmål på 9,7 millioner kroner i 2011. Deretter vant Staten fram med et søksmål på 6,8 millioner kroner.

Staten har ikke fått en krone av pengene som ble utbetalt, og vil trolig aldri få noe tilbake. LNU, som styres av andre ungdomsorganisasjoner og viderefordeler bevilginger fra staten, har så langt fått tilbake rundt fire millioner.

- Problemstillingen i denne saken er avgrenset til om foretaksstraff skal anvendes, og i så fall eventuelt om erstatningskrav idømmes og hvor mye. Påtalemyndigheten legger derfor til grunn at rettssaken ikke tar mer enn tre dager, sier Bjørndal om sommerens rettsak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer