STØTTER IKKE BERNIE LENGER: En av de frammøtte, den anerkjente professoren Cornel West, som også er med i «Black Lives Matter», sier han elsker sin «bror Bernie», men at de er uenige. Nå støtter han partiet De grønne. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
STØTTER IKKE BERNIE LENGER: En av de frammøtte, den anerkjente professoren Cornel West, som også er med i «Black Lives Matter», sier han elsker sin «bror Bernie», men at de er uenige. Nå støtter han partiet De grønne. Foto: Trym Mogen / DagbladetVis mer

Trekker støtten til Sanders etter bråket: - Sa han virkelig det?

Professoren har støttet Sanders i over et år. Nå har han fått nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHILADELPHIA / OSLO (Dagbladet): Bernie Sanders oppfordret igjen sine tilhengere til å stemme på Hillary Clinton mandag.

Det ble møtt med buing og tilropet «vi vil ha Sanders». Hillarys tidligere rival skal også tale under Demokratenes landsmøte i Philadelphia seinere mandag.

Demonstrasjonstog

Klokka 15.00 lokal tid, hadde mange tilhengere av Sanders samlet seg utenfor rådhuset i Philadelphia for å marsjere de omkring seks kilometerne til landsmøtestadion lenger sør i Philadelphia. Og det i 34 varmegrader.

SPERRET AV: Demonstrasjonstoget har medført at politiet har sperret av hovedgata i Philadelphia. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
SPERRET AV: Demonstrasjonstoget har medført at politiet har sperret av hovedgata i Philadelphia. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Nærmere 1000 demonstranter deltar i marsjen under Demokratenes landsmøte. Under Republikanernes landsmøte i Cleveland forrige uke var det ingen demonstrasjoner som trakk i nærheten like mange mennesker. Hele hovedgata «Broad Street» er nå sperret for trafikk av politiet.

BUET PÅ: Under første dagen av demokratenes landsmøte, mandag 25. juli, blir Bernie Sanders buet på da han sier «Vi må velge Hillary Clinton». Video: CNN Vis mer

Det er dermed tydelig at valget av Clinton som partiets kandidat vekker enormt engasjement. Dagbladets reporter melder også om kaos og et enormt politioppbud rundt demonstrasjonen.

- Oh hell no!

En av de frammøtte, er den anerkjente professoren og aktivisten Cornell West, som også er med i «Black Lives Matter», sier han elsker sin «bror Bernie», men at de er uenige. Han har støttet Sanders fra dag én, og holdt taler i hele landet der han har oppfordret velgere om å stemme på Sanders.

Ikke bare har West en akademisk karriere og blitt en aktivisthelt for en rekke progressive i USA. Han hadde også en rolle i Matrix-filmene. Han har også laget flere hip-hop-album.

- BEGYNNER Å INNSE AT DET KAN BLI FARLIG: Marie Simonsen, politisk kommentator i Dagbladet, sier at Norge og Europa begynner å innse at Trump faktisk kan bli et problem: - Det ble mer reality enn ordentlig politikk. Video: DBTV Vis mer

Men nå, etter at Sanders etter langt om lenge har valgt å støtte Clinton, har professoren valgt å støtte Jill Stein, presidentkandidat for De grønne.

West blir omringet av flere i folkemengden, men Dagbladet får stilt ham et par spørsmål

- Er du skuffa over at Sanders sier til sine tilhengere at dette er den «virkelige verden» og at de må stemme på Clinton?

- Virkelig? Sa han det? svarer professoren.

- Er du skuffa over ham?

- «No, brother damn!» Jeg elsker min bror Bernie, men jeg er bare uenig med min bror. Problemet er at man kan tilpasse seg verden, den virkelige verden, så mye at man ender opp med å skape mer ondskap enn godhet. Vi (amerikanere journ. anm) har i 30-35 år hatt valget mellom to onder, og jeg er bare uenig med Sanders, sier professoren om at nå også Sanders velger å støtte det han mener er et nytt onde.

- Kommer du til å stemme på Hillary?

- Oh hell no! Oh hell no! svarer West, som tidligere har kalt Sanders valg om å støtte Clinton en «katastrofe».

I demonstrasjonstoget møter Dagbladet søskenparet Ken Salains og Heid Clarck. Hvis de ikke får muligheten til å stemme på Sanders i november, vil også de støtte Stein fra De grønne.

SØSKENPAR:  Ken Salains og Heid Clarck ønsker at politikerne skal representere det amerikanske folket, og ikke bare de superrike. Foto:  Trym Mogen / Dagbladet
SØSKENPAR:  Ken Salains og Heid Clarck ønsker at politikerne skal representere det amerikanske folket, og ikke bare de superrike. Foto:  Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Hva ønsker dere å oppnå med denne marsjen?

- Jeg ønsker at politikerne skal representere det amerikanske folk, og ikke bare de superrike, sier Clarck.

- I dag ser de (politikerne journ. nam) på dagens aksjekurs i stedet for å se på hva vi faktisk trenger å gjennomføre i framtida, sier Salains.

- Hva tenker dere om at Sanders nå støtter Clinton?

- Jeg respekterer ham, men jeg synes det er mistenkelig at han støtter Hillary. Det gir ingen mening. Jeg skal bruke stemmen min på best mulig måte, sier Clarck.

- På hvilken måte?

- Jeg håper jeg kan få stemme på Bernie i november. Jeg vil ikke tenke negativt, men jeg tror min plan B er å stemme på Jill, sier Clarck, som har en meningsfelle i broren Ken.

Hvem er demonstrantene?

De fleste i demonstrasjonstoget er opprinnelig Sanders-tilhengere som kjempet innbitt for at han skulle bli Demokratenes presidentkandidat.

Mange er også tilhengere av De grønnes Jill Stein, som virker å være en mange har gått over til etter det ble klart at Hillary vil bli Demokratenes kandidat.

Mange av de som nå protesterer mot Hillary, er i likhet med Sanders, en del av den venstrefløyen i Det demokratiske partiet. Sanders' beskjed har gjennom valgkampen vært å minske storbankenes makt, motstand mot internasjonale handelsavtaler og en mindre omfattende forsvarspolitikk.

Mange i dette toget ser på Clinton som en krigshauk, en som selger seg til høystbydende og har lite til overs for hennes lange bakgrunn blant USAs mektigste.

Epost-lekkasje

Sanders' forsøk på å samle partiet kommer etter at WikiLeaks fredag offentliggjorde om lag 20.000 eposter fra kontoene til sju demokratiske ledere fra perioden januar 2015 til mai 2016, skriver NTB.

Enkelte av epostene tyder på at ledelsen i Demokratenes nasjonalkomité (DNC) prøvde å undergrave Sanders' valgkamp, blant annet ved å sette søkelys på hans tro og verdier.

Formålet var angivelig å svekke Sanders' posisjon i mer konservative delstater under primærvalget, og DNC-leder Debbie Wasserman Schultz opplyste søndag at hun vil gå av når landsmøtet er over.

Mandag kveld opplyste FBI at de vil etterforske hackingen av epostene. Det demokratiske partiet har lagt skylda for lekkasjen på Russland.