LEGGER HODENE I BLØT: Kjell Gunnar Larsen (midten), hans advokat Arne Heiestad og Henrik Ormåsen (t.v.) utenfor Haugaland tingrett. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
LEGGER HODENE I BLØT: Kjell Gunnar Larsen (midten), hans advokat Arne Heiestad og Henrik Ormåsen (t.v.) utenfor Haugaland tingrett. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Trekker ti av sine egne vitner

SOS Rasismes vitner har svart vidt forskjellig på samme spørsmål og knyttes personlig til feil i medlemsregisteret i avhørene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): En lang dag i Haugesund gikk mot slutten i går, da SOS Rasismes advokater ba om ordet. Advokatfullmektig Peter Skarbøvig ledet selv utspørringen av fem vitner, alle innhentet for SOS Rasismes i går. Henvendt til dommeren luftet Skarbøvig muligheten for at de kunne trekke et eller flere vitner fra rettssaken.

- Vi stiller dem jo nøyaktig de samme spørsmålene, utdypet han.

- Ja, men dere får ikke de samme svarene på spørsmålene, kom det raskt fra tingrettsdommer Svein Åge Skålnes, med et lite smil.

Kommentaren falt i smak hos saksøkeren, Landsrådet for Norges- barne og ungdomsorganisasjoner (LNU). Deres advokat Steffen Brandstad brukte gårsdagen til å grille vitnene på deres ulike oppfatninger av reglene som beskriver hvordan medlemmer kan verves og store pengesummer som er ført ut av lokallag uten kasserens viten.

Også Skarbøvig og hans kollega, advokat Arne Heiestad, dro på smilebåndene av kommentaren.

Sentrale spørsmål Alle spørsmålene er sentrale for sakens utfall. LNU har saksøkt SOS Rasisme for 9,7 millioner kroner. Torsdag denne uka slutter trolig saken.

- Jeg skal ikke sette noen begrensing på deres vitneførsel. Dere får bli enige med motparten, sa dommeren.

Dersom SOS Rasisme dropper flere av sine egne vitner, kan LNU opprettholde dem og kreve at vitneavhør foretas uansett.

I dag morges ønsket SOS Rasismes lokallag å frafalle hele ni av sine egne vitner, deriblant profilerte SOS Rasisme-aktivister Sondre Sæbjørnesn.

En rekke av vitnene som stiller, og flere av de frafalte vitnene,  er etter det Dagbladet kjenner til sentrale i Tjen Folket. Medlemmer av det antatt voksende kommunistiske partiet, innehar et stort flertall de mest sentrale og best betalte stillingene og vervene i SOS Rasisme.

Blant annet leder av Buskerud SOS Rasisme, Jan Erik Skretteberg, er aktiv i Tjen Folkets ungdomsparti, Revolusjonær Kommunistisk Ungdom (RKU). Skretteberg ba i et brev til Haugaland tingrett forrige uke om at Dagbladets journalister måtte forlate salen under hans vitneprov  per telefon.

Tingrettsdommer Sven Åge Skålnes avviste forespørselen da retten ble satt i går.

Ført opp dobbelt selv Blant SOS Rasismes vitner som ble avhørt i går, var en tidligere lokallagsleder og kasserer for flere lokallag på Sørlandet. I et av lagene, Grimstad, er han ført opp to ganger i medlemslistene fra 2008, og med ulike medlemsnumre.

Det betyr at han høyst sannsynlig er innrapportert to ganger og at SOS Rasisme har fått dobbel støtte for ham.

- Og vet du hvem personen Ae er, spurte Brandstad.

- Nei, det vet jeg ikke.

I medlemslistene til SOS Rasisme står personen med det svært korte navnet tilsynelatende registrert som et av mannens barn. Også Ae er det trolig utbetalt støtte for.

I årsrapporten for Risør SOS Rasisme er han oppført som kasserer. Lokallaget førte over 50 000 av lokallagets egne midler til sentralleddet i 2008. Dette kunne han ikke huske at hadde skjedd, uten at han heller visse hvem andre enn ham selv som hadde adgang til bankkontoen.

2005 borte SOS Rasisme hevdet i går at hele medlemsregisteret for 2005 har blitt slettet, og derfor ikke kan forelegges retten, slik tingrettsdommer Skålnes krevde forrige uke.

- Et medlemsarkiv må regnes som primærdokumentasjon. Det vil si at det skal oppbevares i 10 år, sa SOS Rasismes revisor fra KPMG Sigurd Østensen.

Les alle sakene om SOS Rasisme