FEIL SVAR I URENE GLASS:  Institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen trekker tilbake resultatene av egen kreftforskning fordi glassene hadde vært forurenset med kreftceller. ILLUSTRASJONSFOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN.
FEIL SVAR I URENE GLASS: Institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen trekker tilbake resultatene av egen kreftforskning fordi glassene hadde vært forurenset med kreftceller. ILLUSTRASJONSFOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN.Vis mer

Trekker tilbake egen kreftforskning

Glassene til forskere ved Universitetet i Bergen var forurenset. - En vesentlig del av all kreftforskning kan være feil, sier professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Kreftforskerne ved institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen trekker tilbake fjorårets urovekkende forskningsresultater om kreft.

Forskerne slo alarm da de fant ut at stamceller omdannet seg til kreftceller i laboratoriet og en tysk og en spansk  forskergruppe fikk samme resultat.

Da Bergensforskerne gjennomførte en internkontroll med DNA-prøver, fant de ut at glassene hadde vært forurenset med kreftceller og at resultatet trolig var feil.

Frykter mange feil Da var resultatene allerede viden spredd.

- Dette er alarmerende, for det er få som bruker såkalt DNA-fingerprinting til internkontroll av celler som brukes i laboratoriene. En stor del av all kreftforskningen kan inneholde feil. Det er grunn til å være påpasselig med forskning der det spesielt brukes cellelinjer, sier professor Rolv Bjerkvig ved Universitetet i Bergen.

Kontaminering  (smitteoverføring eller forurensning) av celler på laboratoriet er stort problem i forskningen. Mellom 18 og 36 prosent av alle cellelinjer som dyrkes fram, kan være forurenset, ifølge tidsskriftet Science.

Kan ha blitt byttet om En enkelt kreftcelle på avveie kan føre til at en hel cellelinje blir forurenset. Konklusjonene som trekkes fra forsøkene kan derfor bli feil.

- Vi dyrker celler i sterile flasker. Forurensningen kan oppstå dersom en kork eller en flaske blir byttet om, forklarer Bjerkvig.

Feilen er omtalt i forskningsjournalen Science tirsdag, og resultatet kan bli at flere går over til å bruke DNA-fingerprint analyser for å avdekke feil, håper Rolf Bjerkvig.

Det foregår omfattende stamcelleforskning rundt om i verden i dag.

Håpet er at stamcellene kan danne friskt vev og erstatte skadet vev for parkinson, benskjørhet, hjerteinfarkt og andre diagnoser.