Europeiske legemyndigheter:

Trekker tilbake medisin

Kreftmedisinen hadde ingen virkning.

EMA: Hovedkvarteret til Europeiske legemyndigheter. De trekker nå tilbake kreftmedisin. Foto: Hannah McKay / Reuters /NTB Scanpix
EMA: Hovedkvarteret til Europeiske legemyndigheter. De trekker nå tilbake kreftmedisin. Foto: Hannah McKay / Reuters /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nylig annonserte Europeiske legemyndigheter (EMA) at de trekker kreftmedisinen Lartruvo fra markedet.

Medisinen ble autorisert i 2016 for å brukes i behandling mot bløtvevskreft. Dette er en type kreft som påvirker bløtvev i kroppen som muskler, blodårer og fettvev. Lartruvos skulle brukes i kombinasjon med en annen kreftmedisin kalt doksorubicin. Dette var for pasienter som ikke kunne gjennomgå operasjoner eller stråling og som ikke hadde blitt behandlet med doksorubicin tidligere.

Medisinen ble midlertidig godkjent med betingelse om at det skulle gjøres en mer omfattende studie av legemiddelet i etterkant. Dette studiet viste at medisinen ikke har effekt.

- Viktig lærdom

Til tross for at Lartruvo ble godkjent av legemyndigheter i Europa og USA, forteller Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, at legemiddelet aldri ble innført av det offentlige helsevesenet i Norge. Dette var fordi Beslutningsforumet mente medisinen var for dyr og hadde for usikker virkning.

- At medisinen nå blir trukket i det europeiske markedet er en varsel og viktig lærdom om problemer som kan oppstå ved at flere nye legemidler får en hurtig godkjenning, sier Madsen til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer