Beleiringen av Kongressen:

Trekker Trump-støtte

Flere Kongressrepresentanter sier de vil trekke tilbake støtten til Trumps valgprotest, som skulle stemmes over før Kongressen ble stormet. Samtidig driver republikanske topper lobbyvirksomhet for å få flere til å snu.

Det er fullt kaos utenfor Capitol Hill, der hundrevis av mennesker har brutt barrikadene og marsjerer mot bygget. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da kongressbygningen i Washington D.C. ble stormet av opprørere onsdag kveld, behandlet Kongressen en formell seanse som skulle bekrefte resultatet av presidentvalget i november.

Over 100 republikanske medlemmer av Representantenes hus og minst tolv republikanske medlemmer av Senatet - de to kamrene i Kongressen - hadde på forhånd varslet at de ville formelt protestere på valgresultatet.

Eksperter kalte det for en «udemokratisk» og et «politisk opportunt» stunt, som potensielt sett kan «true» det amerikanske demokratiet.

Det som skjedde før politikerne kom så langt, var mye verre.

- ET ANGREP: Påtroppende president Joe Biden tok til talerstolen mens bildene av de sjokkerende scenene fra Washington gikk verden rundt. Vis mer

«Skam dere»

Nå har én av de over 100 medlemmene av Representantenes hus som ville støtte Trump i å protestere på valgresultatet, varslet at hun trekker støtten.

Cathy McMorris Rodgers, en kongressrepresentant fra delstaten Washington, gjør avgjørelsen kjent i en lengre uttalelse.

«Det som skjedde i dag, og som fortsetter å utfolde seg i nasjonens hovedstad, er skammelig og antiamerikansk. Kjeltringer angrep politibetjenter, tok seg inn og ødela vår Capitol-bygning, satte folks liv i far og så bort fra verdiene vi holder kjær som amerikanere. Til de involvert: Skam dere», heter det blant annet i uttalelsen, før hun forteller at hun trekker Trump-støtten.

Også den republikanske senatoren Steve Daines har tatt til ordet for at han vil trekke tilbake støtten.

«Vi vil ikke la dagens vold forhindre oss fra å sertifisere valget», skriver han i en uttalelse.

Også Kelly Loeffler, den avtroppende republikanske senatoren fra Georgia, har trukket tilbake sin Trump-støtte. Det gjorde hun fra talerstolen i Kongressen. Loeffler tapte onsdag senatsvalget i Georgia.

Jobber i kulissene

Nå arbeider innflytelsesrike republikanere i Kongressen i kulissene for å få flere republikanske Trump-allierte til å snu, slik Rodgers har gjort.

Det melder Washington Post, som har snakket med flere høytstående ikke-navngitte kilder i Det republikanske partiet.

Særlig skal innsatsen være rettet mot to republikanere i Senatet: Ted Cruz og Josh Hawley, som har stått i bresjen for den planlagte formelle protesten mot valgresultatet.

Washington Post skriver at det er flere Republikanere som også overveier å trekke tilbake sin Trump-støtte.

Natt til torsdag gikk ordstyreren i Representantenes hus, Nancy Pelosi, ut og fortalte at Kongressen vil gjenoppta seansen som ble avbrutt av stormingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer