GIR OPP: Ukrainske soldater forlater en militæeleir i Simferopol på Krim. EPA/YURI KOCHETKOV Scanpix
GIR OPP: Ukrainske soldater forlater en militæeleir i Simferopol på Krim. EPA/YURI KOCHETKOV ScanpixVis mer

Trekker ukrainske soldater ut av Krim

Ukraina biter i det sure eplet, og trekker sine soldater ut av Krim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har en plan som gjør det mulig for oss å trekke tilbake ikke bare tjenestemenn, men også deres familier fra Krim. slik at de raskt og effektivt kan flytte til Ukrainas fastland, sier Andrij Parunij, sjefen for Ukrainas Nasjonale sikkerhets og forsvarsråd. Det skal være snakk om 25 000 militære og deres familier.

Håpløs situasjon Det betyr at Ukraina går til det ydmykende skritt å gi opp sin militære tilstedeværelse på Krim. Det skjer etter at det ukrainske militære hovedkvarteret på Krim, i den regionale hovedstaden Simferopol, i går ble stormt og overtatt av det som ble oppgitt å være væpnet russisk milits.

Situasjonen for de ukrainske militære på Krim har lenge vært håpløs. Basene deres har de siste ukene vært omringet av russisk milits.

- Vi har befridd fangene som var inne i denne basen. Dette er russisk territorium. Moskva har godtatt Krim, sier Vladimir Melnik, sjefen for militsgruppa som tok over det ukrainske militære hovedkvarteret på Krim i går ettermiddag. Ifølge Melnik var det flere såkalte selvforsvarsgrupper som deltok i stormingen, flere hadde på seg kosakk-uniformer.

- Vi er fredelige mennesker, men vi er militære mennesker og når vi får ordre om å storme så vil vi følge dem, sier Melnik til telegrambyrået Reuters. Uten at han forteller hvem som ga ordren om storming.

Marinesjefen satt fri Samtidig satt de nye myndighetene på Krim fri sjefen for den ukrainaks marinen, Sergei Gaiduk, i dag. Det skjedde etter at han sammen med sju andre offiserer ble anholdt i går. Det var den russiske forsvarsministeren Sergei Shoigu grep inn og ba de regiolale myndighetene om å slippe den ukrainske marinesjefen fri, ifølge nyhetsbyrået RIA novosti.

Det var på tirsdag den russiske presidenten Vladimir Putin signerte avtalen som ifølge russisk lov gjør Krim til en del av Russland. Annekteringen skjedde til høylydte protester fra Ukraina og vestlige land, som nå planlegger forsterkede straffereaksjoner mot Russland.

Desillusjonerte soldater De ukrainske soldatene og offiserene som nå kommer ut av de ukrainske militerleirene er desillusjonerte, og på ingen måte i kamphumør.

- Vi har ikke hørt et ord fra Kiev om hva som skal skje nå. Selvsagt var det ingen motstand (da leiren ble stormet). Hva var det meningen vi skulle gjøre, i undertall og uten våpen, spør Sergei, ukrainsk offiser i 21 år, ifølge Reuters.

Utenfor leieren ble Sergei møtt av sin kone, som ga ham en klem.

- Det har vært en vensklig tid, Jeg har vært veldig engstlig for hans sikkerhet, sier kona til Reuters.