- Trekker ut av Falluja

Etter uker med beleiring overlater amerikanerne sikkerhetsansvaret til irakiske styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA trekker sine militære styrker ut av Falluja etter at det i dag ble oppnådd avtale med irakerne om at alle amerikanske styrker skal være ute av byen i løpet av i morgen, opplyser en lokal politikommandant.

Politisjef Sabar al-Junabi i Falluja opplyser til nyhetsbyrået Reuters at drøftingene mellom amerikanske offiserer og representanter for den tidligere irakiske hær har ført fram. Tilbaketrekningen begynte allerede i kveld.

De amerikanske marineinfanteristene har de siste tre ukene gjennomført en storoffensiv, men nå skal disse soldatene evakuere en sone i byen og overlate ansvaret for sikkerheten til en irakisk sikkerhetsstyrke, opplyser oberstløytnant Brennan Byrne.

Saddam-general

Det er ikke kjent hvilken innflytelse de irakiske hæroffiserene har over opprørerne inne i byen, som har kjempet mot USAs offensiv. Falluja er kjent som en bastion for sunnimuslimsk fundamentalisme.

Ifølge oberstløytnant Byrne vil den irakiske styrken Falluja Protective Army rykke inn i byen i morgen. Styrken teller 1100 soldater og ledes av en tidligere general fra Saddam Husseins styrker.

Byrne understreker at den irakiske styrken vil være underordnet amerikansk militær ledelse, men en amerikansk tjenestemann, som vil være anonym, sier til TV-stasjonen CNN at en slik avtale ennå ikke er på plass.

Det britiske kringkastingsselskapet BBC understreker fra Washington at Pentagon ikke vil bekrefte at en avtale med irakerne er i havn. Den militære toppledelsen i Washington sier at marineinfanteriet heller ikke har begynt tilbaketrekningen.

Tilbakeholdenhet

Men BBC legger vekt på at amerikanerne ikke har satt i gang stormangrepet mot Fallujas 300 000 innbyggere, slik det ble antydet for få dager siden. Ifølge informerte kilder har USA heller ønsket å satse på en avtale med irakerne.

Fra amerikansk side har kravet vært at opprørerne skal levere fra seg alle tunge våpen. Mange av opprørerne skal være tidligere soldater i Saddams fryktede republikanergarde. Det er ikke kjent om dette kravet var en del av avtalen som nå skal være dratt i land.

FNs generalsekretær Kofi Annan har advart amerikanske militære ledere mot å innlede storoffensiven mot byen. FN mener et slikt angrep ville gå hardt ut over sivilbefolkningen og gi næring til fornyet motstand mot okkupasjonsmakten.

Forsterkninger

Samtidig er det tegn på at Irak-konflikten utvides og ingenting tyder på at den amerikanske okkupasjonsstyrken vil bli redusert. Både hæren og marineinfanteriet får nå tilført store mengder stridsvogner og tungt skyts fra USA.

Operasjonssjefen for Sentralkommandoen, generalmajor John Sattler, sa i Pentagon i dag at noe måtte gjøres fordi sikkerheten var i ferd med å undergraves. Nye toppoffiserer som ankom Irak så bare en utvei: Det var nødvendig med nye tilførsler av tungt utstyr.

BBCs Pentagon-korrespondent Nick Childs understreker at dette er en markert endring av USAs strategi for Irak og en erkjennelse av at voldsspiralen gjør stadig nye omdreininger.

De amerikanske styrkene blir blant annet tilført tunge stridsvogner av typen M1 Abrams. - Utstyret er enten kommet fram eller på vei, noe som viser at myndighetene i Washington reagerer rakst på forespørslene fra felten, sier general Sattler.

Så langt er 120 amerikanske soldater drept i Irak i april. Det er det høyeste tapstall siden Saddam Hussein ble fjernet for vel ett år siden.

(NTB)

OVERLEVERER ANSVARET:</B> En soldat fra den irakiske sikkerhetsstyrken leverer tilbake våpenet til en amerikansk marinesoldat etter en øvelsei Falluja i dag. Nå overtar irakerne sikkerhetsansvaret i byen.
RIVER: En bulldoser fra US Marines river en forsvarsmur i Falluja. I morgen skal amerikanerne være ute av byen.